”Dragobetele copilăriei mele…” de Pușa Roth

3529
Theodor Aman, ”Hora de la Aninoasa Dragobete” dans popular romanesc sarbatoarea dragostei
Theodor Aman, ”Hora de la Aninoasa” (detaliu)

Dragobetele sărută fetele”, spunea bunica, dar eu mă uitam lung, fetișoară fiind, că nu înțelegeam unde e acela care sărută toate fetele, poate și pe cele mici, că nici una nu se lăuda cu o asemenea poveste. Așa că îi spuneam bunicii că eu nu cred că există asemenea băiat, dar ea mă asigura că o să aflu când o să cresc mare și o să vină și la mine un Dragobete. O întrebam atunci pe bunica de unde știe ea asta, și ea îmi răspundea cu vocea ei caldă, că știe de la bunica ei, și bunica de la bunica ei, și tot așa, din bunică-n străbunică.

Faptul că pe ziua de 24 februarie se sărbătorește dragostea, și că Dragobetele este un fel de divinitate ca Eros și Cupidon, aveam să le aflu abia când am avut primii fluturi în stomac. Și atunci am înțeles de ce zâmbea bunica și vocea ei caldă devenea mătăsoasă.

Acum tinerii au luat cu împrumut ”Valentine’s Day”, sărbătoarea blândului Sfânt Valentin, lăsându-l mai la margine pe năvalnicul Dragobete despre care legenda spune că ar fi fost fiul Dochiei, nașul cosmic al dacilor sau că oficia, din cer, la începutul primăverii, nunta tuturor viețuitoarelor. Sărbătoarea Dragobetelui rămâne însă cea mai emoționantă tradiție a noastră, chiar dacă zeul acesta iubitor de petreceri este mai năvalnic și plin de pasiune. Așa se face că de-a lungul vremurilor, tinerii s-au gândit că își pot declara dragostea în această zi de 24 februarie și ca atare, se întâlnesc și petrec timp împreună de Dragobete, pentru ca iubirea lor să țină tot anul, precum cea a păsărilor supranumite din moși-strămoși ”mesagerii cerului” și care, conform tradiției, se logodesc în această zi.

Dragobete e de fapt Dragobetele, adică perioada care precede luna lui Mărțișor, dar asta o mai țin minte doar cei ”înțelepți”, adică bunicii, dar de dragul tinereții se fac și ei că uită. Dragostea e lucru mare la casa omului! Așadar, zicala ”Dragobetele sărută fetele” este un îndem al uniunii, al declarațiilor frumoase, înainte ca primăvara să intre pe poarta vieții. Ziua dragostei bate la ușă, deschideți-vă inimile, faceți un buchet de vorbe frumoase pentru cea iubită, pentru cel iubit și amintiți-vă că Dragobetele veghează!

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.