Știri: Concert extraordinar Gheorghe Zamfir la Roma (4 martie 2017)

1477
Gheorghe Zamfir nai traditional panflute
Sursă foto: http://universitatea-emaus.ro

Pe 4 martie 2017, începând cu orele 21,00 la Auditorium Conciliazione din Roma (via della Conciliazione, no.4), naiul lui Gheorghe Zamfir va purta, timp de câteva ore, sunetul tânguitor al doinelor românești peste murmurul aparte al Orașului Etern. Din repertoriul pe care-l propune publicului din Roma, nu vor lipsi Ciocârlia, El Pastor Solitario, Doina de jale, El condor pasa sau Cockeye’s Song (din Once upon a time in America).

Născut în 6 aprilie 1941 în Găiești, Dâmbovița, Gheorghe Zamfir a învățat să cânte la nai de unul singur, pentru ca la 14 ani să fie înscris la Școala de muzică nr. 1 din București (actualul Liceu de Muzică Dinu Lipatti), cu intenția de a studia acordeonul, dar este acceptat la clasa de nai a profesorului Fănică Luca, după ce demonstrează o abilitate extraordinară pentru acest instrument. În 1961 începe cursurile Conservatorului de Muzică Ciprian Porumbescu din București, pe care îl absolvă cu o dublă specializare, în Pedagogie (1966) și în Dirijorat pentru cor și orchestră (1968).

Cariera sa explodează practic în anii ’60, după ce este descoperit și promovat de etnomuzicologul elvețian Marcel Cellier, în acea perioadă, profund interesat de muzica populară românească. Prietenia dintre cei doi, îl va ghida pe Zamfir către o aprofundare a familiei de instrumente de suflat mai puțin cunoscute, ajungând, cu timpul, un virtuoz naiului.

Gheorghe Zamfir aduce schimbări inovatoare instrumentului care l-a consacrat, adăugând tubulaturi suplimentare naiului tradițional românesc de 20 de tuburi. Apar astfel naiul alto (22 de tuburi), tenor (25 de tuburi), bas (28 de tuburi) și naiul contrabas (30 de tuburi) care permit lărgirea substanțială a domeniului tonal. În plus, prin modificarea ambușurei, Zamfir reușește să obțină câte nouă tonuri pentru fiecare tub, făcând posibilă interpretarea melancolică la nai a doinelor, cântecelor de leagăn, bocetelor și chiar a unor inflexiuni ale vocii umane. În 2003 confecționează naiul numit Gigantul, având 42 de tuburi, 1,35 m înălțime și 1,2 m lățime.

În cariera sa întinsă pe mai bine de 50 de ani, Zamfir a contribuit fundamental la promovarea naiului către publicul larg, câștigând 120 de discuri de aur și platină. Artistul a înregistrat peste 190 de discuri și a atins nivelul de 120 de milioane de albume vândute la nivel mondial. A compus totodată peste 300 de lucrări pentru nai, în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental și simfonic. Este singurul artist european care a câștigat două discuri de aur în SUA și singurul artist român care a câștigat un disc de aur în Ungaria.

A semnat coloana sonoră a filmului Picnic at Hanging Rock de Peter Weir, dar interpretările sale au apărut într-o pletoră de producții hollywoodiene. Printre cele mai cunoscute sunt interpretarea piesei Cockeye’s Song a lui Ennio Morricone din filmul Once Upon a Time in America, dar și piesele interpretate în Karate Kid sau Kill Bill vol. 1 (The Lonely Shepherd/El Pastor Solitario și Pioggia di ricordi). Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, se manifestă ca artist și în domeniul literar și al artelor plastice, publicând versuri, eseuri și o carte autobiografică și expunând picturi proprii în țară și în străinătate.

Biletele costă 22 de EURO și pot fi achiziționate prin intermediul portalului ticketone.it sau la numărul de telefon 892.101.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.