Știri: Cultura pop întâlnește mitologiile străvechi în cea mai recentă expoziție semnată Alexandru Rădvan (14 mai – 23 iunie 2019, București)

49
expozitie alexandru radvan

Alexandru Rădvan, un nume de referință al artei contemporane românești expune în luna mai la ARCUB, în a doua expoziție a Programului Expozițional ARCUB, curatoriată de Ioana Ciocan și organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB.

Cu un design semnat de arhitectul Attila Kim, expoziția ”Cea mai bătrână zi” va fi vernisată marți, 14 mai 2019, de la ora 18.00. Expoziția poate fi vizitată zilnic, la sediul ARCUB din strada Lipscani 84-90, în perioada 14 mai – 23 iunie, între orele 14.00 și 22.00.

Cea mai bătrână zi prezintă lucrări realizate de Alexandru Rădvan special pentru expoziția de la ARCUB. Un demers artistic bine închegat, ce cuprinde lucrări în tehnici diverse – colaj, pictură și sculptură – cu un puternic mesaj (Ioana Ciocan, curator Program Expozițional ARCUB)

Expoziția ”Cea mai bătrână zi” oferă posibilitatea publicului de a explora un univers artistic care nu livrează adevăruri absolute, ci creează un dialog viu, uman, capricios, într-o reinventare perpetuă.

În cadrul expoziției ”Cea mai bătrână zi” de la ARCUB sunt programate două workshop-uri de desen și colaj, pentru copii, susținute de artistul Alexandru Rădvan în datele de 8 și 15 iunie. Înscrierile se fac pe adresa protocol@arcub.ro, în limita locurilor disponibile. Participarea la toate evenimentele din cadrul expoziției este gratuită.

Alexandru Rădvan este un artist influențat în egală măsură de cultura pop și de mitologiile și religiile străvechi. Vorbind despre opera sa, Alexandru Rădvan afirma: ”Putem accepta această lume ca fiind cea mai bună dintre lumile posibile, putem considera universul nostru ca fiind singurul adevărat, putem crede că viaţa noastră este un prilej de a ne exercita capriciile şi că după ea nu urmează nimic. Prefer poziţia contrară tuturor acestor puncte de vedere. Fac în permanenţă recurs la dreptul meu de om, acela de a nu fi în mod automat şi necesar de acord cu realitatea şi cu acele principii care sunt considerate adevăruri indiscutabile.”

Expoziția ”Cea mai bătrână zi” a artistului Alexandru Rădvan va fi găzduită la ARCUB în sălile Gabroveni, Lipscani, Coloanelor și Bolților, în perioada 14 mai – 23 iunie, între orele 14.00 și 22.00. În perioada 23 – 27 mai, expoziția va fi temporar închisă în timpul desfășurării Wellness Festival la ARCUB. Programul de vizitare a expoziției se reia începând cu data de 28 mai, ora 14.00.

Evenimente conexe

Atelier de colaj Mitul Sirenelor

8 iunie, ora 11

Grupă de vârstă: 7-12 ani (cu însoțitor)

Cu: Alexandru Rădvan

Atelier de desen Recunoașteți personajul – Prometeu

15 iunie, ora 11

Grupă de vârstă: 7-12 ani (cu însoțitor)

Cu: Alexandru Rădvan

Alexandru Rădvan

Cu o amplă carieră expoziţională personală şi de grup, Alexandru Rădvan se impune ca un artist extrem de bine conturat şi cu un demers artistic clar configurat încă de la începutul anilor 2000. Creația sa explorează teme fundamentale, de multe ori făcând apel la mituri, mitologii, religii – seria ”Imperator”, ”Minotaur”, ”Constantin cel Mare”, ”Omagiul lui Iuda”, ”Christ”, ”Ulise”, ”Apollo”. Trece cu ușurință de la un mediu la altul (pictură, colaj, sculptură, instalație, gravură). Artistul expune în România și în străinătate de aproape 18 ani. Lucrările lui au ajuns în colecţia Muzeului Naţional de Artă Contemporană din București, dar și în colecţii particulare din Austria, Belgia, Grecia, Italia, Israel, România și SUA.

Ioana Ciocan

Curator independent și director general al Pavilionului de Artă București – Art Safari, Ioana Ciocan este, de asemenea, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România și membru al consiliului științific al Muzeului Național Cotroceni. Lector la numeroase conferințe despre artă în spațiul public și artă curatorială, Ioana Ciocan a coordonat programe de artă în spațiul public.

Attila Kim

Comisarul României pentru Bienala de la Veneția (2016 – 2019), Attila Kim a fost distins de Aspen Institute Romania pentru contribuția adusă patrimoniului cultural cu Arts and Society Leadership Award 2016. Attila Kim are studii doctorale în cadrul Universității de Artă Moholy-Nagy din Budapesta și este câștigător a opt premii în cadrul Bienalei de Arhitectură București și a două premii Arhitext.

Despre Programul Expozițional ARCUB

Inițiat în anul 2016, Programul Expozițional ARCUB a adus în atenția publicului opere valoroase de artă, artiști consacrați și emergenți, sub îndrumarea istoricului de artă Erwin Kessler, a artistei Simona Vilău, a co-fondatorilor Aiurart – Alex  Radu și Dan Popescu, a curatorilor Olivia Nițiș, Marius Tița, Silviu Pădurariu. Printre cele mai notabile evenimente ale spațiului expozițional de la ARCUB, în perioada 2016 – 2018, s-au numărat expoziția persoală ”Contagiune” a lui Dumitru Gorzo”, expoziția de artă postbelică autohtonă ”Ucenicie printre arte. Sorin Costina, colecționar”, expoziția de grup a unor artiști emergenți, ”Life Is What Happens to You While You’re Busy Making Other Plans”, expoziția ”Constantin Brâncuși: omul și lucrurile”, realizată la 140 de ani de la nașterea artistului.

Detalii pe www.arcub.ro

Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS.

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului Internațional al Luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, și al Zilelor Bucureștiului.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.