Știri culturale din Franța

21
Claude Monet, „Impresie, răsărit de soare”, 1872
Claude Monet, „Impresie, răsărit de soare”, 1872

Spre leagănul impresionismului

La Muzeul d’Orsay din capitala franceză rămâne deschisă până la 14 iulie 2014, o interesantă expoziție care încearcă să reconstituie expoziția de acum 150 de ani, din 1874, care marca nașterea acestei celebre mișcări artistice, incluzând și o incursiune în realitatea virtuală a secolului al XIX-lea. Mai nou, s-a anunțat că expoziția pariziană se va prelungi până la 11 august 2024, pentru a putea profita de această ocazie și cei prezenți la Olimpiada de vară.

Aproape 80 de picturi au sosit din Statele Unite și din Europa la Musée d’Orsay, pentru o expoziție de pionierat a acestei mișcări artistice care a cucerit foarte mulți admiratori.

Operele împrumutate din străinătate se alătură celor locale, încât vizitatorii pot admira tablouri de Monet, Manet, Renoir, Cézanne, Degas, Sisley și Berthe Morisot, dintre care unele sunt capodopere împrumutate rareori. Totul într-o experiență virtuală, atât de actuală.

Expoziția Paris 1874. Inventarea impresionismului reunește 160 de lucrări de artă (picturi, pasteluri, desene, sculpturi, gravuri). Dacă doresc, vizitatorii pot urmări vernisajul din 1874, cu ajutorul unor căști și al realității virtuale.

Începând din luna septembrie 2024, amintita expoziție va fi prezentată  la National Gallery of Art din Washington D.C.

Un nou președinte

Socotită cel mai mare așezământ cultural al țării, Biblioteca Națională a Franței are, de curând, un nou președinte în persoana istoricului Gilles Pécout, fost ambasador în Austria până de curând.

Acesta îi va succeda, în ceremonia de instalare din 18 aprilie, lui Laurence Engel.

În vârstă de 62 de ani, Gilles Pécout este specialist în istoria Italiei din ultimele două secole. A lucrat în învățământul superior.

Biblioteca Națională a Franței are un buget anual de peste 250 milioane de euro.

O nouă „nemuritoare”

Annie Leibovitz, celebra fotografă americană, a pășit sub cupola Institutului Franței din Paris.

Îmbrăcată cu o jachetă lungă și cu pantaloni cigarette, ea a fost primită ca membră asociată din străinătate, moștenind locul de la celebrul arhitect american, de origine chineză, I.M. Pei (decedat în 2019), cel care a proiectat, între altele, faimoasa piramidă de la Luvru.

Annie Leibovitz este celebră, mai ales, datorită fotografiilor extravagante, făcute unor vedete din lumea filmului, muzicii și nu numai.

Spada de academician i-a fost remisă de jurnalista britanică Anna Wintour, cu care a colaborat la revista „Vogue”.

Annie Leibovitz (n. 1949) i-a adus un omagiu mentorului ei – marele fotograf Henri Cartier-Bresson.

Grupaj realizat de Madeleine Karacașian

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.