Știri: Dezbatere prilejuită de lansarea în Polonia a volumului ”Ideologia naționalistă și «problema evreiască» în România anilor ’30” de Leon Volovici, la Lublin (29 martie 2017)

677
Leon Volovici Nacjonalizm i „kwestia żydowska” w Rumunii lat trzydziestych XX wieku

Miercuri, 29 martie 2017, la Universitatea Marie Curie-Skłodowska din Lublin, va avea loc o dezbatere prilejuită de apariția ediției poloneze a volumului Ideologia naționalistă și „problema evreiască” în România anilor ’30 de Leon Volovici, la Editura Austeria din Cracovia.

Evenimentul, primul dintr-o serie de dezbateri și întâlniri pe această temă, va fi deschis studenților și cadrelor didactice de la Facultățile de Istorie, Științe Politice și Filosofie din cadrul Universității Marie Curie-Skłodowska, cărora li se vor alătura membri ai Institutului Memoriei Naționale din Polonia – Filiala Lublin.

Discuțiile pe marginea cărții și tematicii abordate vor fi conduse de prof. Kazimierz Jurczak, traducătorul cărții și șeful Catedrei de Limba și Literatura Română a Universității Jagiellonia din Cracovia, și de prof. Małgorzata Willaume, membră a Comisiei Mixte de Istorie Româno-Polonă, care funcționează la nivelul Academiilor României și Poloniei. Întâlnirea de la Lublin va debuta printr-o prelegere despre România anilor ’30, susținută de către prof. Kazimierz Jurczak.

Ideologia naționalistă și „problema evreiască”. Eseul despre formele antisemitismului intelectual în România anilor ’30 (Humanitas, 1995), publicată pentru prima dată în lb. engleză, cu titlul „Nationalist ideology and antisemitism: the case of Romanian intellectuals in the 1930’s” (Oxford, Pergamon Press, 1991) este o lucrare fundamentală, studiată în toate marile universități ale lumii și intrată în bibliografia obligatorie a facultăților de istorie, sociologie, istorie a culturii, studii europene, științe politice.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.