Știri: ”Interferențe cultural-artistice. Pianiștii români de pe Ringstrasse”, prelegere la Institutul Cultural Român de la Viena (28 martie 2017)

1046
pianisti romani la viena dinu lipatti

Din seria de manifestări organizate lunar de Institutul Cultural Român de la Viena pe parcursul anului 2017, în contextul aniversării a 100 de ani de la naşterea lui Dinu Lipatti (19 martie 1917–2 decembrie 1950) face parte și prelegerea Interferențe cultural-artistice. Pianiștii români de pe Ringstrasse, sustinută de Cristina Pascu de marți, 28 martie 2017, la ora 18.00, de la sediul Institutului Cultural Român de la Viena (Argentinierstraße 39, 1040). Evenimentul se desfășoară în limba engleză.

Viena în perioada interbelică
Viena în perioada interbelică

”Punctul de pornire pentru prelegere este biografia pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti: un moment important în cariera sa artistică l-a constituit obținerea Premiului II la prestigiosul Concurs de Interpretare pianistică de la Viena, în anul 1933. Aceasta a însemnat nu doar un succes personal, ci și prima confirmare pe plan internațional a valorii școlii pianistice românești. Un rol hotărâtor în conturarea, consolidarea și afirmarea școlii pianistice româneşti l-a avut arta interpretativă și pedagogică vieneză prin pianiștii români care s-au specializat aici.”Cristina Pascu.

Prezentarea va include informaţii (fotografii și documente găsite în arhiva Conservatorului din Viena) despre tineri pianişti care au studiat la Viena și, reveniți în țară, au pus bazele învăţământului pianistic românesc clujean: Ana Voileanu Nicoară, Ilie Sibianu, Eliza Ciolan şi Gheorghe Halmoș.

Cristina Eleonora Pascu este asistent universitar doctorand în cadrul Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca. Este licenţiată în Psihologie la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj, Muzicologie şi Pian principal la Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima” Cluj-Napoca şi a absolvit masterul în ”Sinteze muzicologice” la aceeaşi instituţie. A lucrat ca profesoară de pian şi corepetitoare la Şcoala de Muzică ”Augustin Bena” şi ca secretar muzical la Filarmonica de Stat ”Transilvania”. De asemenea, a moderat emisiunea ”Clujul cultural” a postului clujean Alpha – Prima TV pe parcursul a peste 70 de ediţii. A scris numeroase articole, interviuri, cronici şi avancronici în revistele ”Intermezzo”, ”Orașul”, ”Lucrări de Muzicologie” și în cotidianul ”Făclia”. Începând din octombrie 2014 este colaboratoare a revistei culturale ”Steaua” la rubrica de cronică muzicală. În anul 2016 a beneficiat prin programul Erasmus de o bursă de formare la Universitatea Cambridge și de un stagiu de practică la Institutul Cultural Român de la Viena.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Arhiva Centenar Dinu Lipatti

Arhiva Musices

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.