Știri: ”Dirijor de Grammy” – un dialog cu Cristian Măcelaru, la TVR 1 (1 și 2 februarie 2020)

134
Sursa foto: TVR
Sursa foto: TVR

logo rubrica musica leviathan.roDe câteva zile deţinător al premiului Grammy, dirijorul român Cristian Măcelaru a acordat de curând, la Palatul Artelor din Bruxelles, un interviu în exclusivitate pentru TVR jurnalistei Mihaela Crăciun. Materialul poate fi urmărit de telespectatorii TVR 1 sâmbătă, 1 februarie, la 23.50 şi în reluare duminică, 2 februarie, la 15.30.

România a fost omagiată de 1 decembrie la Palatul Artelor din Bruxelles, de dirijorul Cristian Măcelaru şi violoncelistul Andrei Ioniţă, în cadrul Festivalului Europalia. Cel mai în vogă dirijor român al momentului a condus Orchestra Naţională a Belgiei la BOZAR, acolo unde Enescu s-a întâlnit cu Brâncuşi. ”Expoziţia Brâncuşi. Sublimarea formei permite vizitatorului să vadă cum a ajuns Brâncuşi la esenţa artei la sfârşit”, spune Cristian Măcelaru.

Născut în Timişoara în 1980 şi plecat la 16 ani în Statele Unite cu o bursă, Cristian Măcelaru a devenit, trei ani mai târziu, cel mai tânăr concert-maestru din istoria Orchestrei Simfonice din Miami. Avea să înceapă o carieră internaţională de excepţie, culminând cu alegerea sa ca director muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei, una dintre cele mai importante din Europa şi din lume.

”Ţin la ideea întoarcerii acasă, nu poţi să te regăseşti decât dacă te-ai pierdut. Regăsirea simplităţii, din perspectiva unui copil, poate fi esenţa lumii. Părinţii mei, la Timişoara, cu o gândire deschisă, plină de inovaţie, au avut ideea, acum aproape 60 de ani, de a forma un ansamblu instrumental într-o  biserică. Astfel, de mic, împreună cu cei 9 fraţi, am cântat la instrumente”, povesteşte dirijorul pentru care ”concertul perfect e cel în care nu mai e nevoie de mine pe scenă”.

Pentru Premiul Grammy primit anul acesta pentru albumul Wynton Marsalis: Violin Concerto, ce cuprinde lucrări ale compozitorului Wynton Marsalis, Cristian Măcelaru a colaborat cu violonista scoţiană Nicola Benedetti şi cu Orchestra Simfonică din Philadelphia. Dirijorul român şi violonista scoţiană au mai fost nominalizaţi pentru premiul Grammy, tot la această ediţie, la categoria ”Cea mai bună compoziţie contemporană clasică”.

Interviul Dirijor de Grammy se difuzează la TVR 1 sâmbătă, 1 februarie, la 23.50 şi în reluare duminică, 2 februarie, la 15.30, la TVR Moldova – pe 1 februarie, de la 14.30, iar la TVR Internaţional – pe 1 februarie, la 15.30, pe 2 februarie, la ora 0.40, respectiv pe 2 februarie, la 5.40.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.