Știri: Doi români și un francez în Finala Secțiunii de Vioară a Concursului Internațional „George Enescu” 2022, cu lucrări de Brahms și Ceaikovski (13 septembrie, București)

36
Foto: Alex Damian
Foto: Alex Damian

logo rubrica musica leviathan.roCei trei finaliști ai Secțiunii de Vioară din cadrul Concursului George Enescu 2022 au fost anunțați de juriul de specialitate în seara de duminică, 11 septembrie 2022, în urma Semifinalelor ce au avut loc în 10 și 11 septembrie. În Finala de pe 13 septembrie, pe scena Ateneului Român vor răsuna, în interpretarea celor trei tineri muzicieni, două capodopere muzicale, două dintre cele mai îndrăgite și apreciate concerte pentru vioară din toate timpurile, compuse de Brahms și Ceaikovski.

Doi dintre violoniștii calificați în Finală, Ștefan Aprodu și Maria Marica, au ales ca repertoriu Concertul în Re major pentru vioară și orchestră, op. 77 de Johannes Brahms, unul dintre cele mai faimoase concerte de vioară din istoria muzicii. Al treilea concurent, Grégoire Torossian va interpreta Concertul în Re major pentru vioară și orchestră, op. 35 de Piotr Ilici Ceaikovski, unul dintre cele mai renumite concerte pentru vioară dar și unul dintre cele mai dificile din punct de vedere tehnic.    

12 concurenți au luat parte la Semifinalele Concursului Internațional „George Enescu” 2022, Secțiunea Vioară, care s-au desfășurat în zilele de 10 și 11 septembrie, la Ateneul Român din București. Juriul de specialitate a decis duminică, 11 septembrie, concurenţii calificaţi pentru marea Finală a Concursului pentru Secțiunea Vioară. Aceștia sunt, în ordine alfabetică: Ștefan Aprodu (România), Maria Marica (România) și Grégoire Torossian (Franța).

Juriul Secțiunii de Vioară la ediția 2022 a Concursului „Enescu” este format din: Dmitry Sitkovetsky (președinte), Remus Azoiței, David Grimal, Frank Huang, Simon James, Paul Kantor, Silvia Marcovici, Igor Petrushevski și Krzysztof Wegrzyn.

Finala Concursului, Secțiunea Vioară, constând în trei concerte cu orchestră, cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii George Enescu, dirijor Wilson Hermanto, va avea loc pe 13 septembrie, de la ora 18.00, în Sala Mare a Ateneului Român. Biletele pentru Finala de Vioară, dar și pentru celelalte concerte din cadrul Concursului, sunt disponibile în rețeaua EVENTIM.

Ștefan Aprodu studiază la Liceul de Arte „Dinu Lipatti” din București, cu prof. Magdalena Ursu și a concertat deja cu mai multe orchestre simfonice și dirijori (concert Ad Honorem Ivry Gitlis cu David Stern la pupitru; Gabriel Bebeșelea – Orchestra Junior; Sabin Păuța – Camerata Regală, Yasuo Minami – Orchestra de Tineret din Takasaki, Japonia). Recent a fost distins cu premiul I la Concursul Internațional de vioară „Vasco Abadjiev” de la Sofia, Bulgaria, iar palmaresul său mai cuprinde și o serie de premii internaționale. Este, de asemenea, un tânăr compozitor pasionat, iar din 2020 participă la cursul de compoziție online susținut de Dåsele Vådår Sevaidå la Academia Norvegiană de Muzică din Oslo. Una dintre compozițiile sale – Concertul nr. 3 în mi minor pentru vioară și orchestră – va fi interpretată în această toamnă, cu Ștefan Aprodu în postura de solist.

Maria Marica studiază vioara de la vârsta de șapte ani și este în prezent îndrumată de David Grimal la Universitatea de Muzică din Saarbrücken. A susținut recitaluri și concerte atât în România, cât și în Franța, Italia, Germania și Statele Unite și este laureată a mai multor concursuri din România. A concertat în formule camerale alături de muzicieni renumiți, precum Marc Coppey, Philippe Cassard, David Grimal, Frans Helmerson, Boris Brovtsyn, Sergey Malov, Victor Julien-Laferrière și Solenne Païdassi. Este membră a Ansamblului Les Dissonances și a fost, de asemenea, membră a Orchestrei Române de Tineret, alături de care a avut șansa să concerteze în săli precum Musikverein Viena, Elbphilharmonie Hamburg, Filarmonica din Paris, Konzerthaus Berlin. Maria a fost susținută în trecut de Fundația Constance et Andrei Rhoe și de MOL România și în prezent este susținută financiar printr-o bursă a statului german.

Născut în 2000 la Boulogne-Billancourt, Grégoire Torossian a început să studieze vioara la vârsta de 4 ani. A lucrat în primii ani cu Maja Lazko la Paris, apoi la Conservatorul din Tours cu Pierre Ivanovitch, unde a obținut Diploma de Studii Muzicale cu unanimitate din partea juriului. În 2018, a fost admis la Conservatorul Național Superior din Paris, la clasa profesorului Ami Flammer și a absolvit studiile de licență doi ani mai târziu. În prezent, Grégoire urmează studiile de master la Conservatorul din Paris, la clasa profesorilor Svetlin Roussev și Pierre Colombet. În 2018, Grégoire Torossian a obținut premiul I la Concursul „Leonid Kogan” de la Bruxelles. În formule camerale, a concertat cu Cvartetul Möbius la Festivalul Francez de Primăvară din Ucraina (iulie 2021) și în cadrul Academiei Ozawa din Elveția (iulie 2022). A urmat cursuri de măiestrie cu Sergey Khachatryan, Julia Fischer, Kirill Troussov, Sarah Nemțanu, Lewis Kaplan și Patrice Fontanarosa.

Ediția a XVIII-a a Concursului Internațional „George Enescu” are loc la București între 4 și 18 septembrie. În acest an, Concursul „Enescu” marchează revenirea în sala de spectacol, după doi ani în care evenimentele culturale au fost nevoite să se reinventeze și să se mute parțial sau total în online. Mesajul pe care Concursul „Enescu” îl transmite în acest an este acela al redobândirii speranței: Muzica speranței/Music of Hope. La etapa online a Concursului s-au înscris peste 100 de tineri muzicieni din toată lumea. Dintre ei, 34 de artiști talentați au ocazia să urce pe scena Ateneului Român, între 4 și 18 septembrie, în etapele de Semifinală și Finală la cele trei secțiuni interpretative: vioară, violoncel și pian.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm accesați: https://www.festivalenescu.ro

Fotografii oficiali ai Concursului Enescu 2022 vor pune la dispoziția presei gratuit o serie de imagini în timp real de la evenimentele din cadrul Concursului. Acestea pot fi accesate la acest link. De asemenea, la solicitarea presei, organizatorii pot oferi gratis imagini din arhivele artiștilor sau din arhiva Concursului.

Contacte pentru presă:

Maria Ursică: press@festivalenescu.ro, +40 728 832 180

Comunicat al Biroului de Presă al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”

Vezi Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2022

Asociația Culturală Leviathan din București, editor al portalului Leviathan.ro și al revistei culturale trimestriale „Leviathan”, este partener media al Concursului Internațional „George Enescu” 2022.

Pe acest portal veți găsi toate informațiile necesare, programul Concursului, prezentarea muzicienilor invitați, date despre lucrările din programe, relatări, cronici, fotografii.

leviathan partener concurs enescu 2022

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2021

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2020/2021

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Cronica muzicală

Arhiva rubricii Musica

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.