Știri: Eveniment consacrat cuceririi spațiului cosmic (22 octombrie 2018, Berlin)

974
cosmonaut in spatiu

Luni, 22 octombrie 2018, ora 19.00, la Planetarium Berlin (Prenzlauer Allee 80, 10405 Berlin), Institutul Cultural Român ”Titu Maiorescu” din Berlin organizează un eveniment consacrat cuceririi spațiului cosmic, destinat atât specialiștilor, cât și publicului larg. Participă Dumitru Prunariu, primul român în Cosmos (1981) și  Sigmund Jähn, primul german în Cosmos (1978).

Program:

Prezentarea evenimentului de către directorul ICR Berlin

Alocuțiunea lui Sigmund Jähn urmată de proiectarea unui scurt film documentar privitor la misiunea spațială la care a luat parte în anul 1978.

Alocuțiunea lui Dumitru Prunariu și o prezentare power-point referitoare la misiunea spațială la care a luat parte în anul 1981.

Dialog cu publicul.

Dumitru Dorin Prunariu este primul cosmonaut român. La 14 mai 1981 a devenit primul român care a zburat în spațiul cosmic, și singurul până în prezent. A participat la misiunea Soiuz 40, din cadrul programului spațial ”Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute în cosmos. La momentul zborului, Dumitru Prunariu a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii. Acest zbor de importanță epocală pentru România a situat-o în clubul select al țărilor direct participante la explorarea Universului, continuând, pe o treaptă superioară, tradiția contribuțiilor românești la cercetarea și zborul în spațiul atmosferic și extraatmosferic.

Sigmund Jähn,primul german în Cosmos. Fostul cetățean al RDG a fost instruit în URSS, în perioada 1976 – 1978 pentru a deveni cosmonaut. Pe 26 august 1976 a zburat cu naveta Soiuz 31 la Stația Spațială Saliut 6. Pe 3 septembrie 1978 a revenit pe Pământ cu naveta Soiuz 29. Ulterior, a lucrat în domeniul cercetărilor spațiale, fiind, după 1989, consilier în cadrul European Space Agency și a Centrului German pentru Călătorii Aeriene și Aero-Spațiale. Este un personaj foarte popular în Germania, fiind și personaj al unor filme cinematografice de lung metraj, între care cel mai cunoscut este pelicula ”Good Bye, Lenin”, din anul 2003.

Planetarium Berlin, unul din cele mai mari planetarii din lume, locație spectaculoasă de mari dimensiuni, cu 400 de locuri, inaugurată în anul 1987. Ca urmare a renovării și redării în folosință, în anul 2016, este considerat ”teatru al științei” și, în acest sens, cel mai modern din Europa. Este gazda a numeroase evenimente de mare calibru, consacrate atât specialiștilor, cât și publicului larg.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.