Preotul ortodox Dionisie Bejan (1837 – 1923) este un important luptător pentru Unirea Bucovinei cu Ţara.
S-a născut în 1937 la Stăuceni, districtul Cernăuţi şi a urmat şcoala primară, secundară şi Institutul de Teologie la Cernăuţi. A studiat apoi Dreptul la Viena, unde a făcut parte din Societatea literară ştiinţifică a românilor. A fost preot în mai multe localităţi: Fundu Moldovei, Gemenea, Vatra Dornei, Cernăuţi. A îndeplinit şi alte îndatoriri clericale: consilier consistorial la Mitropolia Bucovinei (1884 – 1918) şi cancelar mitropolitan şi sinodal (1896 – 1918). Din 1903 a fost deputat în Dieta Bucovinei, membru al Partidului Naţional Român şi al Partidului Creştin Social Român din Bucovina.
Părintele Dionisie Bejan a fost un fervent publicist şi sprijinitor al ”Gazetei mazililor şi răzeşilor bucovineni” (1910 – 1914) şi a scris volumul ”Istoria mazililor şi răzeşilor din Bucovina”.
A fost preşedintele Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina (1900 – 1922). A ţinut mereu legătura cu românii din Regat, făcând cunoscute valorile culturale al Bucovinei, astfel încât, cu prilejul Expoziției generale din 1906 de la București, a adus spre expunere cartea ”Românii din Bucovina”, pe care o publicase prin societatea culturală pe care o conducea.
Alături de alţi patrioţi bucovineni, a semnat manifestul ”Ce vrem?”, publicat în primul număr al ziarului ”Glasul Bucovinei”, la 22 octombrie 1918. Acesta a fost un adevărat document programatic al forţelor unioniste româneşti, fiind semnat de 14 intelectuali bucovineni şi arăta, printre altele: ”Vrem să rămânem români pe pământul nostru strămoşesc şi să ne ocârmuim singuri, precum o cer interesele noastre româneşti. Nu vrem să cerşim de la nimeni drepturile care ni se cuvin”. Ziarul a fost difuzat în Vechiul Regat, în Transilvania şi în Basarabia.(1)
A fost preşedintele Congresului General al Bucovinei, începând din 27 octombrie şi până în 28 noiembrie 1918. Sub preşedinţia lui, la 27 octombrie 1918, s-a reunit la Cernăuţi Adunarea Constituantă, care a hotărât ”unirea Bucovinei cu celelalte ţări româneşti într-un stat naţional independent”. Pentru aceasta, a fost ales Consiliul Naţional, compus din 50 de membri, care a constituit noul guvern, în frunte cu Iancu Flondor.
Actul care consfinţea Unirea Bucovinei cu Regatul României a fost dus de o delegaţie formată din mitropolitul român Vladimir de Repta, Iancu Flondor, Ion Nistor şi Dionisie Bejan la Iaşi, acolo unde se aflau încă regele Ferdinand şi Guvernul român.
Dionisie Bejan s-a stins din viață la 21 septembrie 1923, la vârsta de 86 ani.
________
(1) ”Eroi ai Marii Uniri”, în ”Crai Nou”, 28 martie 2018, Suceava.
Vezi arhiva rubricii Memor de Daniela Șontică