Preotul Dionisie Bejan, în primele rânduri ale unioniștilor din Bucovina

771
Daniela Șontică Dionisie Bejan Unire Bucovina memor leviathan.ro

logo rubrica memor daniela sontica leviathan.roPreotul ortodox Dionisie Bejan (1837 – 1923) este un important luptător pentru Unirea Bucovinei cu Ţara.

S-a născut în 1937 la Stăuceni, districtul Cernăuţi şi a urmat şcoala primară, secundară şi Institutul de Teologie la Cernăuţi. A studiat apoi Dreptul la Viena, unde a făcut parte din Societatea literară ştiinţifică a românilor. A fost preot în mai multe localităţi: Fundu Moldovei, Gemenea, Vatra Dornei, Cernăuţi. A îndeplinit şi alte îndatoriri clericale: consilier consistorial la Mitropolia Bucovinei (1884 – 1918) şi cancelar mitropolitan şi sinodal (1896 – 1918). Din 1903 a fost deputat în Dieta Bucovinei, membru al Partidului Naţional Român şi al Partidului Creştin Social Român din Bucovina.

Părintele Dionisie Bejan a fost un fervent publicist şi sprijinitor al ”Gazetei mazililor şi răzeşilor bucovineni” (1910 – 1914) şi a scris volumul ”Istoria mazililor şi răzeşilor din Bucovina”.

A fost preşedintele Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina (1900 – 1922). A ţinut mereu legătura cu românii din Regat, făcând cunoscute valorile culturale al Bucovinei, astfel încât, cu prilejul Expoziției generale din 1906 de la București, a adus spre expunere cartea ”Românii din Bucovina”, pe care o publicase prin societatea culturală pe care o conducea.

Alături de alţi patrioţi bucovineni, a semnat manifestul ”Ce vrem?”, publicat în primul număr al ziarului ”Glasul Bucovinei”, la 22 octombrie 1918. Acesta a fost un adevărat document programatic al forţelor unioniste româneşti, fiind semnat de 14 intelectuali bucovineni şi arăta, printre altele: ”Vrem să rămânem români pe pământul nostru strămoşesc şi să ne ocârmuim singuri, precum o cer interesele noastre româneşti. Nu vrem să cerşim de la nimeni drepturile care ni se cuvin”. Ziarul a fost difuzat în Vechiul Regat, în Transilvania şi în Basarabia.(1)

A fost preşedintele Congresului General al Bucovinei, începând din 27 octombrie şi până în 28 noiembrie 1918. Sub preşedinţia lui, la 27 octombrie 1918, s-a reunit la Cernăuţi Adunarea Constituantă, care a hotărât ”unirea Bucovinei cu celelalte ţări româneşti într-un stat naţional independent”. Pentru aceasta, a fost ales Consiliul Naţional, compus din 50 de membri, care a constituit noul guvern, în frunte cu Iancu Flondor.

Actul care consfinţea Unirea Bucovinei cu Regatul României a fost dus de o delegaţie formată din mitropolitul român Vladimir de Repta, Iancu Flondor, Ion Nistor şi Dionisie Bejan la Iaşi, acolo unde se aflau încă regele Ferdinand şi Guvernul român.

Dionisie Bejan s-a stins din viață la 21 septembrie 1923, la vârsta de 86 ani.

________

(1) Eroi ai Marii Uniri”, în ”Crai Nou”, 28 martie 2018, Suceava.

Vezi arhiva rubricii Memor de Daniela Șontică

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.