Știri: ExpoRomânia Bruxelles (10 – 12 aprilie 2019)

34
expo romania bruxelles

Institutul Cultural Român de la Bruxelles sprijină proiectul ”ExpoRomânia Bruxelles”, organizat de Association internationale des entreprises créatives, în perioada 10 – 12 aprilie 2019, în Parlamentul European.

”ExpoRomânia Bruxelles” urmărește promovarea imaginii României în Europa, descoperirea sau redescoperirea valorilor comune ale culturii române și ale celorlaltor culturi europene.

Proiectul expozițional cuprinde o serie de evenimente distincte, și anume expoziția de pictură cu lucrările artistului Horia Bernea (1938 – 2000), expoziții de fotografie – Personalități românești”, realizată după fotografii ale Muzeului Național de Istorie din București și ”Merci”, realizată de Anca Pappa, președinta Asociației Românilor din Belgia, expoziția de costume populare din Banat a etnologului Marius Matei, considerată cea mai bogată colecţie de acest fel din ţară, conservată în Muzeul Etnografic din localitatea Giroc, unde peste 2.500 de piese, din perioada 1870 –1945 constituie tezaurul portului străbunilor locului.

Institutul Cultural Român de la Bruxelles participă la eveniment și prezintă o expoziție de carte și albume de artă publicate de Editura ICR..

Programul manifestării cuprinde conferința Identitate și Tradiție în Contextul European”, susținută de Costion Nicolescu și de preotul Constantin Pogor, prezentarea cărții Răstignit Între Cruci”, autor: Vasile Lupasc, și momente muzicale oferite de Raluca Pătuleanu (nai) și Pavlov Deian (pian), cât și de tinerii interpreți Theodora Chiras, Plăian Sanda-Aurelia, Zberea Ionel, Dobra Anisia-Nicoleta și ansamblul de dansuri „Vatra Străbună”.

”ExpoRomânia Bruxelles” se încheie cu concertul grupului psaltic ”Tronos” al Patriarhiei Române din București, unul dintre cele mai apreciate coruri din România, implicat de peste 20 de ani în dezvoltarea și promovarea muzicii bizantine.

Organizarea unui astfel de eveniment în Parlamentul European încurajează schimburile de opinii cu privire la teme culturale între diferite țări, prin conținutul său multidisciplinar și oferă ocazia de a prezenta publicului belgian și european valorile culturale naționale, contribuind la mai buna cunoaştere a tradițiilor autentice româneşti şi a patrimoniului cultural, punerea în valoare a aspectului intercultural, a importanţei diversităţii culturale şi a contribuţiei pe care aceasta o are în peisajul european actual.

Informații suplimentare:

L’Association internationale des entreprises créatives este o asociație nou înființată, în septembrie 2018. Cu sediul în Belgia, asociația cu scop non-lucrativ, este formată din membri cu experiență, atât în domeniul organizării de evenimente culturale desfășurate anterior, printre altele, în cadrul Mitropoliei Europei Occidentale şi Meridionale, Satul Inteligent, Manifest Events, cât și în domeniul promovării acestora, prin colaborările cu Televiziunea Română.

ICR Bruxelles își manifestă suportul și sprijinul pe care le oferă mediului asociativ românesc din Belgia, în vederea continuării şi multiplicării colaborărilor instituționale. ICR Bruxelles încurajează schimbul de bune practici pe care le oferă asociațiilor româno-belgiene în domeniul diplomației culturale.

Acces pe bază de invitații.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.