Știri: Săptămâna Filmului Românesc în Israel (11 – 28 aprilie 2019)

30
saptamana filmului romanesc în Israel

logo rubrica imago leviathan.roInstitutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează, în colaborare cu MovieMania, în perioada 11 – 28 aprilie 2019, o nouă ediție a Săptămânii Filmului Românesc în Israel, la Cinematecile din Tel Aviv, Ierusalim, Haifa, Holon, Herzliya, Rosh Pina și Sderot. Astfel, vor fi prezentate filmele româneşti: ”Un pas în urma serafimilor”, regia Daniel Sandu; ”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”regia Radu Jude; ”Moromeții 2”, regia Stere Gulea; ”Secretul fericirii”, regia Vlad Zamfirescu; ”Povestea unui pierde-vară, regia Paul Negoescu; ”Aniversarea”, regia Dan Chișu; ”Charleston”, regia Andrei Crețulescu; ”Ghinionistul”, regia Iura Luncașu.

Curator al ediției 2019 a Săptămânii Filmului Românesc în Israel este Iris Lackner, critic de film, conferențiar și director al MovieMania by Iris Lackner.

Program:

”Un pas în urma serafimilor” (2018, 147 min., subtitrare în limba ebraică)
16 aprilie, Cinemateca din Haifa; 16 aprilie, Cinemateca din Sderot; 17 aprilie, Cinemateca din Tel Aviv¸17 aprilie, Cinemateca din Ierusalim; 18 aprilie, Cinemateca din Holon; 20 aprilie, Cinemateca din Herzliya.

Sinopsis: Gabriel, un adolescent care își dorește să devină preot, este prins în lupta pentru putere dintre un profesor laic, viclean și corupt și un preot incoruptibil, dar abuziv, alături de trei dintre colegii săi. Elevii învață că minciuna, furtul, manipularea și trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să și le însușească pentru a rezista în seminar.
Filmul a fost laureat cu peste opt distincții la ediția 2018 a Galei Premiilor Gopo.

”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018, 140 min., subtitrare în limba ebraică)
11 aprilie, Cinemateca din Sderot; 13 aprilie, Cinemateca din Haifa; 16 aprilie, Cinemateca din Tel Aviv; 17 aprilie, Cinemateca din Rosh Pina; 18 aprilie, Cinemateca din Herzliya; 24 aprilie, Cinemateca din Holon; 28 aprilie, Cinemateca din Ierusalim.

Sinopsis: Filmul spune povestea realizării unei reconstituiri istorice, a luptei de la Odessa din Al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă.

”Titlul este un citat, de aceea e pus între ghilimele. Fraza a fost rostită în Consiliul de Miniștri, în vara lui 1941, de către domnul profesor Mihai Antonescu. Deși nu este o invitație la dialog, fraza angajează în mod direct viitorul, așa că am hotărât să îi oferim domnului profesor un răspuns, unul cinematografic. Un «arc peste timp», cum ar veni”, declară Radu Jude.

Filmul a fost laureat cu premiul ”Label Europa Cinemas” la ediția din 2018 a Festivalului Internațional de la Karlovy Vary.

”Moromeții 2”, regia Stere Gulea (2018, 109 min., subtitrare în limbile engleză și ebraică)
11 aprilie, Cinemateca din Tel Aviv, în prezența producătorului Tudor Giurgiu; 11 aprilie, Cinemateca din Haifa; 12 aprilie, Cinemateca din Herzliya, în prezența producătorului Tudor Giurgiu; 24 aprilie, Cinemateca din Ierusalim.

Sinopsis: ”Moromeții 2” continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Peste lumea pe care o cunoșteau, în care cel mai important lucru era să ai pământ pe care să-l muncești, trecuse un război. Toată ordinea vieții lor se schimbă o dată cu venirea noului regim, care propovăduiește egalitatea. Se șterg diferențele într-un mod forțat și violent, iar albul devine negru și invers. Obsesia pentru pământ a lui Moromete a rămas intactă.

”Secretul fericirii” (2018, 90 min., subtitrare în limba ebraică)
13 aprilie, Cinemateca din Tel Aviv, în prezența regizorului Vlad Zamfirescu; 13 aprilie, Cinemateca din Herzliya, în prezența regizorului Vlad Zamfirescu; 15 aprilie, Cinemateca din Haifa; 16 aprilie, Cinemateca din Ierusalim.

Sinopsis: Într-o seară între prieteni, Tom îşi împinge soţia şi amicul în situaţii mai mult decât absurde, căutând să-i facă să dezvăluie secrete bine păzite. Astfel, cei doi prieteni descoperă că fericirea cuiva este posibilă doar dacă altcineva este nefericit. Pentru că resursele de fericire sunt limitate.

”Povestea unui pierde-vară” (2018, 100 min., subtitrare în limba ebraică)
13 aprilie, Cinemateca din Tel Aviv; 23 aprilie, Cinemateca din Ierusalim.

Sinopsis: Petru este profesor de matematică la Politehnică şi, în ciuda celor 42 de ani împliniţi, duce o viaţă lipsită de griji. Serile lui se împart între ieşitul la bere cu băieţii și vizitele la Irina, cu care este într-o relaţie pe care nu şi-o asumă decât pe jumătate. Când Irina rămâne însărcinată, Petru este forţat să îşi schimbe stilul de viaţă şi să se maturizeze în sfârşit…

”Aniversarea” (2017, 86 min., subtitrare în limba ebraică)
11 aprilie, Cinemateca din Herzliya; 17 aprilie, Cinemateca din Haifa, în prezența regizorului Dan Chișu; 17 aprilie, Cinemateca din Holon, în prezența regizorului Dan Chișu; 18 aprilie, Cinemateca din Ierusalim, în prezența regizorului Dan Chișu; 18 aprilie, Cinemateca din Tel Aviv.

Sinopsis: La cea de-a 94-a aniversare a lui Radu Maligan, familia şi foştii colegi se întâlnesc la petrecerea bătrânului. Situaţia devine complicată atunci când jumătate dintre oaspeţi încearcă să îl convingă pe Radu să se spovedească unui preot, în timp ce restul invitaţilor consideră că nu poţi forţa pe cineva să acţioneze contra voinţei sale.

”Charleston” (2018, 119 min., subtitrare în limba ebraică)
15 aprilie, Cinemateca din Ierusalim; 15 aprilie, Cinemateca din Tel Aviv; 22 aprilie, Cinemateca din Holon.

Sinopsis: La câteva săptămâni după moartea soției sale, Ioana, și în seara în care împlinește 42 de ani, Alexandru are parte de un ”cadou” cel puțin bizar: vizita mai tânărului Sebastian, care pretinde că a fost iubitul Ioanei în ultimele cinci luni… mai mult sau mai puțin. ”Charleston” este povestea dulce-amară a unui triunghi amoros absurd ”format” din doi bărbați și femeia pe care au pierdut-o amândoi.

”Ghinionistul” (2017, 90 min., subtitrare în limba ebraică)
14 aprilie, Cinemateca din Tel Aviv; 22 aprilie, Cinemateca din Ierusalim.

Sinopsis: Filmul îl are ca protagonist pe Robert, un tânăr urmărit de ghinion care încearcă să ajungă la timp la un casting, dar întâlnește multe obstacole în drumul său.

Comentați via Facebook

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.