Știri: Expoziția de fotografie „În gura lupului. Un portret al fricii” (18 noiembrie–10 decembrie 2021, Madrid)

32
foto in gura lupului

logo icrÎn perioada 18 noiembrie–10 decembrie 2021, la Galeria ICR Madrid va fi deschisă publicului expoziția În gura lupului. Un portret al fricii a fotografei Nicoleta Lupu.

Inaugurarea expoziției va avea loc pe 18 noiembrie 2021, ora 19.00, la Plaza del Cordón, nr.1, Madrid, în prezența fotografei, a istoricului de artă, Iñigo Alcala Galiano (actor și director Michael Chekhov School London), a președintei Women in a Legal World, Marlen Estevez Sanz și a profesorului José Abajo Izquierdo, cercetător și critic de artă.

Opera fotografică a Nicoletei Lupu reflectă fascinația autoarei pentru ființele umane și pentru eternele lor lupte existențiale. Expoziția propune o serie de fotografii impactante care reflectă diferite ipostaze ale fricii: frica intrinsecă pe care o moștenim în genele noastre, care ne este insuflată în școli, în societate și în casele noastre din momentul în care ne naștem, „pentru binele nostru” și pentru a supraviețui.

Trăim cu frică, murim în frică și ne ducem zilele cu frica de (ne)existență. Căutarea permanentă a condus-o pe Nicoleta Lupu să descopere esența fricii chiar și în natura însăși, în locurile, atmosferele și mediile care o fascinau. Astfel, Nicoleta Lupu realizează un proiect de impact, al cărui titlu este o alegorie și un joc de cuvinte care include numele de familie al fotografei. Oricât de catastrofal ar suna acest titlu, Nicoleta păstrează un ton optimist care vibrează în spatele fiecăreia dintre impresionantele fotografii.

Acest proiect s-a născut în urma colaborării artistei cu mai mulți psihologi, care au decis să ajute persoanele care suferă de nesiguranță cronică, anxietate, panică sau depresie făcând evidentă legătura dintre fotografie și psihologie, realizând o experiență cathartică așa cum numai arta ne poate oferi. Aici intervine mâna de maestru a Nicoletei Lupu care, prin empatia și abilitatea sa extraordinară, își ajută modelele să se relaxeze în fața aparatului de fotografiat și să își arate partea cea mai sensibilă, să își dea jos măștile și astfel să obțină o imagine atât de reală și tangibilă încât să devină un instrument esențial în procesul de vindecare. Privirea ei conferă demnitate și vindecă rănile.

Fotografiile din cadrul expoziției au fost realizate în ultimii 10 ani în diferite țări, printre care India, Anglia, Spania, România, Portugalia și Statele Unite.

Nicoleta Lupu este un fotograf recunoscut, care a organizat mai multe expoziții pe teme sociale și care aduce prin proiectul său o viziune nouă și originală, fiind rezultatul unei activități de mai mulți ani în investigarea conexiunilor profunde dintre psihologie și fotografie.

Comunicat al ICR Madrid

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.