Festivalul Culturii Române la Cracovia, ajuns în acest an la cea de-a XII-a ediție, este un eveniment de tradiţie organizat de Institutul Cultural Român de la Varșovia, aşteptat cu interes atât de publicul larg, cât şi de parteneri locali importanţi, precum Centrul Internaţional pentru Cultură, Cinematograful ”Pod Baranami” sau Biblioteca Voievodală din Cracovia. Maraton de cultură românească, Festivalul îşi propune, pe parcursul a patru zile în perioada 9 – 12 mai 2019, să aducă România mai aproape de publicul polonez prin organizarea unor evenimente originale, atractive, promovând valorile şi patrimoniul naţional româneşti şi construind o imagine plină de dinamism şi diversitate a culturii noastre.
Programul cuprinde: Lecție de limba română prin intermediul cinematografiei – proiecția filmului românesc ”Îmi este indiferent dacă vom intra în istorie ca barbari”, în regia lui Radu Jude, pentru studenții Catedrei de Română a Universității Jagiellone din Cracovia (9 mai 2019); deschiderea oficială a Festivalului – vernisajul expoziţiei de fotografie ”Arhitectura Centenarului” (proiect al Primăriei Capitalei prin creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti), curator – Ana Daniela Sultana, la Centrul Internațional pentru Cultură din Cracovia (10 – 31 mai); vernisaj în prezența curatoarei; expoziţia de fotografie ”Ceramica de Horezu – Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității UNESCO”, expusă la Biblioteca Voievodală din Cracovia (10 mai – 27 iunie); proiecţia filmului românesc de lung metraj ”Povestea unui pierde-vară ”, regia: Paul Negoescu, la Cinematograful de artă ”Pod Baranami”, precedată de o prezentare a cinematografiei românești contemporane, realizată de criticul de film Miłosz Stelmach (10 mai); ”România pentru copii” – ateliere artistice și de călătorie pentru cei mici, la Clubul Kornet Drum bun (11 mai); proiecţia filmului românesc de lungmetraj Pororoca, regia Constantin Popescu, la Cinematograful de artă ”Pod Baranami” (11 mai); Noaptea filmelor scurte – proiecţii de filme româneşti de scurtmetraj, la Cinematograful de artă ”Pod Baranami”; grupajul cuprinde filmele: ”Profesioniştii”, regia: Tudor Botezatu, ”Cadoul de Crăciun ”, regia: Bogdan Mureşanu, Morski Briz, regia: Cecilia Ştefănescu, ”Ceva”, regia: Paul Mureşan, Albastru și Roșu, în proporții egale, regia: Georgiana Moldoveanu, Date Night, regia: Stela Pelin (11 mai); poiecţii de desene animate româneşti şi ateliere pentru copii, la Cinematograful de artă ”Pod Baranami” (12 mai); dezbatere cu titlul ”România în mituri și stereotipuri”, cu participarea profesorilor Kazimierz Jurczak (Universitatea Jagiellonă) și Błażej Brzostek (Universitatea din Varșovia), la Centrul Internațional pentru Cultură (12 mai); proiecţia filmului românesc de lungmetraj ”Un pas în urma serafimilor”, regia: Daniel Sandu, la Cinematograful de artă ”Pod Baranami” (12 mai).
Festivalul Culturii Române la Cracovia este un eveniment emblematic al Institutului Cultural Român de la Varșovia, organizat anual, neîntrerupt, de la înființarea reprezentanței din Polonia.
Detalii despre program:
Joi, 9 mai 2019
Limba filmului românesc – ateliere pentru studenţii secţiei de Filologie Română de la Universitatea Jagiellonă din Cracovia. În cadrul atelierului va fi prezentat filmul ”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, în regia lui Radu Jude. Proiecţie realizată cu sprijinul Aurora Films, distribuitorul în Polonia al filmului.
Laureat al Marelui Premiu la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary 2018, filmul prezintă povestea realizării unei reconstituiri istorice pentru un spectacol de stradă. ”Titlul este un citat, de aceea e pus între ghilimele. Fraza a fost rostită în Consiliul de Miniștri, în vara lui 1941, de către domnul profesor Mihai Antonescu. Deși nu este o invitație la dialog, fraza angajează în mod direct viitorul, așa că am hotărât să îi oferim domnului profesor un răspuns, unul cinematografic. Un «arc peste timp», cum ar veni”, declară Radu Jude.
Vineri, 10 mai 2019
Ora 18.00, Centrul Internaţional pentru Cultură (MCK), Rynek Główny 25:
Deschiderea Festivalului – Vernisajul expoziţiei ”Arhitectura Centenarului”
”[…] Nicio capitală a Europei răsăritene nu are aerul internațional pe care l-a căpătat Bucureștiul grație unor arhitecți de marcă prin care „duhul național” și „spiritul euro-american” s-au întrupat în clădirile de ei concepute.” (Acad. Răzvan Theodorescu, Fragment din argumentul expoziţiei).
21.00, Kino Pod Baranami, Rynek Główny 27:
Proiecţia filmului ”Povestea unui pierde-vară”, regia: Paul Negoescu, România 2018, 100’. Prezintă: Miłosz Stelmach.
Petru este profesor de matematică la Politehnică şi, în ciuda celor 42 de ani împliniţi, duce o viaţă lipsită de griji. Serile lui se împart între ieşitul la bere cu băieţii si vizitele la Irina, cu care este într-o relaţie pe care nu şi-o asumă decât pe jumătate. Când Irina rămâne însărcinată, Petru este forţat să îşi schimbe stilul de viaţă şi să se maturizeze în sfârşit…
Biblioteca Voievodală din Cracovia, ul. Rajska 1, Expoziţia de fotografie ”Ceramica de Horezu – Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității UNESCO”,. Expoziţia este deschisă în perioada 10 mai – 30 iunie 2019.
Cele 22 de planșe ale expoziției de fotografie prezintă obiecte de ceramică și meșteșugari la lucru, de asemenea case din Horezu, împodobite cu elementele ceramice specifice. ICR Varșovia a colaborat la realizarea expoziției cu Institutul Național al Patrimoniului și Muzeul Țăranului Român din București.
Sâmbătă, 11 mai
12.00, Klub Kornet Drum Bun, Aleja Zygmunta Krasińskiego 19:
”România pentru copii” – ateliere turistico-artistice despre România
”România pentru copii” este un atelier turistico-artistic, în cadrul căruia micii călători vor porni prin intermediul jocului într-o călătorie imaginară prin România. Copii vor avea ocazia să cunoască cele mai interesante locuri din această ţară, să realizeze împreună diverse activităţi plastice şi să se joace pe ritmuri muzicale româneşti. Atelierul poate fi deopotrivă o bună sursă de inspiraţie pentru părinţi, care îşi pot planifica astfel o viitoare călătorie în România, alături de cei mici.
Atenție: Numărul locurilor este limitat. Vă rugăm să vă înregistraţi pe mail până pe data de 9 mai 2019, la adresa rumuniadladzieci@gmail.com
Înscrierile se vor face în ordinea înregistrărilor.
18.30, Kino Pod Baranami, Rynek Główny 27:
Proiecţia filmului ”Pororoca”, regia Constantin Popescu, România 2018, 152’
Filmul spune povestea lui Tudor (Bogdan Dumitrache) și a Cristinei (Iulia Lumânare). Cei doi duc o viaţă de cuplu obişnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creşterea şi educaţia copiilor: Maria (5 ani) şi Ilie (7 ani). Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenţie a tatălui, Maria dispare. Împreună cu alţi părinţi, Tudor o caută frenetic prin zonă.30 de minute mai târziu, Tudor anunţă poliţia. Maria este considerată, oficial, dispărută.
23.15, Kino Pod Baranami, Rynek Główny 27:
Noaptea Filmelor Scurte Româneşti, ”Cadoul de Crăciun”, regia: Bogdan Mureşanu
Acțiunea filmului ”Cadoul de Crăciun” are loc în seara de 20 decembrie 1989. Totul pornește de la scrisoarea unui băiat către Moș Crăciun în care copilul dezvăluie ce își doresc părinții lui de sărbători. Tatăl află îngrozit că cel mic a trimis prin poștă o scrisoare în care spune ce își dorește părintele lui pentru Crăciun: ”Să moară nea Nicu”.
”Morski Briz”, regia: Cecilia Ştefănescu
Filmul este o poveste de dragoste improbabilă (fiindcă sfidează convenţiile), dintre o sexagenară aflată în vacanţă pe litoralul bulgăresc şi un tânăr bărbat cunoscut întâmplător.
”Ceva”, animaţie şi regie: Paul Mureşan
Ceva este o poveste despre drumuri întunecate, în care personajul principal alături de umbra sa călăuză, ajunşi pe lumea cealaltă, iau un drum de ţară la picior pentru a găsi acel ceva pe care nu l-au apucat in timpul vieţii.
”Profesioniştii”, regia: Tudor Botezatu
Un antrenor își instruiește elevul să trucheze un meci de box, spre fericirea și bunăstarea tuturor.
”Albastru și Roșu, în proporții egale”, regia: Georgiana Moldoveanu
Filmul tratează o relație atipică, al cărei centru de interes este Ana, o tânără care acceptă să fie mamă purtătoare a copilului dorit cu ardoare de un cuplu.
”Date Night”, regia: Stela Pelin
Andrei lucrează la o spălătorie de mașini. Este concediat, ceea ce e o veste foarte proastă, având în vedere că în curând se însoară.
Duminică, 12 mai
11.00, Kino Pod Baranami, Rynek Główny 27: ”Baranki Dzieciom” (”Berbecuţii copiilor”)
Desene animate româneşti, urmate de ateliere pentru copii.
”Mihaela”, regia: Nell Cobar, România, 1969
17.00, Centrul Internaţional pentru Cultură (MCK), Rynek Główny 25:
România în mituri şi stereotipuri
Dezbatere cu participarea profesorilor Kazimierz Jurczak şi Błażej Brzostek.
România nu este doar un loc în care natura, de o frumuseţe care îţi taie respiraţia, este descoperită de tot mai mulţi europeni, printre care şi polonezi. Sunt şi nenumărate mituri legate de acest popor, pe care alţii nu le pot înţelege. Dar şi stereotipuri legate de această ţară, care persistă şi pe care românii încearcă să le combată. Dar oare cât de eficient?
18.30, Kino Pod Baranami, Rynek Główny 27:
Proiecţia filmului ”Un pas în urma serafimilor, regia: Daniel Sandu, România 2017, 150’
Gabriel, un adolescent care își dorește să devină preot, intră într-un seminar teologic ortodox. Inițial încearcă să se adapteze mediului, dar în cele din urmă își dă seama că sistemul este complet corupt și abuziv. Nu după multă vreme, el și alți trei colegi sunt etichetați de consiliul școlii drept elevi-problemă. Prinși în lupta pentru putere între un preot incoruptibil, dar abuziv, și un profesor laic viclean și corupt, elevii învață că minciuna, furtul, manipularea și trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să și le însușească pentru a rezista în seminar.
Preţurile biletelor la filme: 20 zł(întreg), 15 zł (redus), 44 zł (carnet pentru 4 proiecţii)
Desene animate: 11 zł.
Restul evenimentelor: intrarea liberă.