Țară. Istorie. Memorie. Mnemotehnica iubirii la Centrul Cultural ”Reduta”! Asta ne propune Festivalul Național de Teatru Politic ”Scenele memoriei” de la Brașov. Aflată acum în plină desfășurare, cea de a doua ediție a festivalului (6 – 12 mai 2019) certifică valoarea unui demers în egală măsură teatral și identitar.
Manager al Centrului Cultural ”Reduta”, actorul Marius Cristian Cisar își asumă o seamă de proiecte pe care le dezvoltă pragmatic și spectaculos în ”folosul imaterial” al Cetății, slujind unui principiu esențial și astăzi: kalokagathia. Iată cum își justifică preocuparea consecventă pentru acest festival pe care îl socotește un exerciţiu de memorie individuală şi colectivă: ”Într-o lume în care avem tendinţa de a accelera ritmul de viaţă şi de a uita de trecut, ba chiar şi de propria noastră identitate, pentru a consuma cât mai intens prezentul, teatrul îşi asumă rolul de protector al memoriei. Mergem la teatru ca să ne reamintim uneori, printr-un ritual de socializare, cine suntem, ca să reflectăm timp de o oră la rănile lumii, dar şi la cele ale sufletului omenesc. O piesă de teatru poate fi o călătorie benefică în timp, dar şi o privire nouă asupra unor evenimente istorice care au avut nevoie de distanţare pentru a fi înţelese mai bine.”
Povestea festivalului este de-acum bine cunoscută. Marius Cristian Cisar a relatat cum ideea s-a născut în 2017, când Trap Door Theatre din Chicago a jucat la la Centrul Cultural ”Reduta” piesa lui Matei Vișniec, ”Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintali” și cum dramaturgul a îmbrățișat-o pe loc, propunându-i și un nume: ”Scenele memoriei”. Astfel Matei Vișniec a devenit directorul onorific al festivalului, iar cuvintele sale motivează, încă o dată, interesul pe care acest eveniment teatral îl trezește: ”Cred că vorbim despre memorie din toate punctele de vedere. Festivalul încearcă să trateze o formă de Alzheimer social. Prin spectacolele invitate și povestea lor, căutăm elemente care să întregească aceste pete albe ale creierului colectiv, acest mare puzzle al istoriei. Festivalul nostru de la Reduta are coerență, are un gând foarte clar și o structură sănătoasă. Veniţi deci să vedeţi spectacole care vă vor aminti de trecut, dar şi de viitor, de ceea ce am lăsat neterminat noi, generaţia de tranziţie, de ceea ce copiii noştri vor avea de făcut (uneori luând lucrurile de la zero).”
Și pentru că vorbim despre memorie și despre identitate, despre daruri aniversare simbolizând iubirea, spunem că vineri, 10 mai de Ziua Regalităţii, intrarea este liberă. Intrarea este liberă și la spectacolul Teatrul ”Andrei Mureşanu”, din Sfântu-Gheorghe, de duminică, 12 mai.
Marina Roman
Programul festivalului:
Luni, 6 mai, ora 19.00: Teatrul Avangardia: ”Demnitate”. Regia: Ignasi Vidal. Cu: Marius Manole și Șerban Pavlu.
Marți, 7 mai, ora 19.00: Teatrul Odeon: ”Tipografic majuscule” de Gianina Cărbunariu. Cu: Cătălina Mustață, Alexandru Potocean, Gabriel Răuță, Mihai Smarandache, Silvian Vâlcu.
Miercuri, 8 mai, ora 19.00: Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași: ”Piele și cer”. Regia: Radu Ghilaș. Cu: Petronela Grigorescu, Ionuț Cornilă, Răzvan Grosu.
Joi, 9 mai, ora 17.00, Sala Arlechino: Spectacol-lectură: ”Aici, acolo…” de Mihai Ignat.
Ora 19.00: Teatrul Metropolis: ”Melcul” de Lia Bugnar. Cu: Constantin Cojocaru, Maia Morgenstern/Maria Obretin, Emilia Dobrin, Letiția Vlădescu, Virgil Aioanei/Vitalie Bichir.
Vineri, 10 mai, ora 18.00, Sala Arlechino (intrarea liberă): Teatrul ”Nottara” din București: ”De la Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin, la Mihai Eminescu, luceafărul din țara mioriței”. Recital Emil Boroghină.
”Limba latină, prima instituție a Europei”. Conferință Radu Boroianu.
Vineri, 10 mai, ora 20.00 (intrarea liberă): Teatrul Mic din București: ”Regina Maria – Jurnal de război”. Regia: Ștefan Lupu. Cu: Simona Mihăescu.
Sâmbătă, 11 mai, ora 19.00: Teatrul Evreiesc de Stat din București: ”Futur de luxe”. Regia: Alexandru Mihăescu. Cu: Viorica Bantaș, Andrei Finți, Katia Pascariu, Marius Călugărița / Ștefan Eparu, Darius Daradici / George Lepădatu, Iolanda Covaci, Maia Morgenstern (video).
Duminică, 12 mai, ora 19.00 (intrarea liberă): Teatrul ”Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe: ”Despre oameni și cartofi” de Radu Afrim. Cu: Flavia Giurgiu, Alexandrina Ioana Costea, Anca Pitaru, Liviu Popa, Kozmin Đima și copiii Kristian, David, Zsolt, Emoke.