Știri: Idei în Agora: „Război și pace în Ucraina”, cu Radu Carp și Marianna Prysiazhniuk (14 februarie, București)

33
afis agora 14 feb

rubrica museum leviathan.roMuzeul Municipiului București vă invită la Idei în Agora, marți, 14 februarie, ora 18.00, cu tema „Război și pace în Ucraina”. În dialog cu Sorin Antohi vor fi Radu Carp și Marianna Prysiazhniuk. Întâlnirea este găzduită de Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151). Intrarea este liberă.

Sorin Antohi: „Lumea vorbește mult zilele acestea despre 24 februarie, cînd se împlinește un an de la invazia rusă pe scară largă în Ucraina, începută cu un Blitzkrieg ratat și continuată cu o confruntare de uzură, parcă independentă de vreun plan inteligibil și de vreun calendar previzibil, cu numeroase schimbări de direcție și obiective asumate, tot mai sîngeroasă și mai distructivă, angajînd într-un fel sau altul întreaga planetă. Dar pe 20 februarie se împlinesc nouă ani de la începerea efectivă a ostilităților care au dus în primul rînd la anexarea Crimeii și aveau să mocnească apoi, oarecum uitate de politicieni, presă și (deci) opinia publică, opt ani și patru zile.
Pîn
ă acum, avem așadar un deja foarte lung război fără pace, cu o primă perioadă apropiată de un status quo acceptat de Occident pe care numai Rusia l-a anulat, printr-un asalt și mai ambițios care s-a întors pînă acum împotriva intereselor sale raționale. Vom încerca în cursul discuției să deslușim unele din misterele acestui război și să ne gîndim cumva la pace, adică la trecerea de la actuala fază tragică, eroică și simbolică a istoriei Ucrainei la reconstrucția postbelică, adică la o democrație liberală cu hartă stabilă, stat de drept, diversitate etno-lingvistică garantată și neconflictuală, economie și instituții funcționale (etc.).
Pentru asta i-am invitat pe Radu Carp
și pe Marianna Prysiazhniuk, care au dialogat între ei în cartea Război în Europa. Ucraina, România și Republica Moldova în fața agresiunii ruse (Corint, 2022). Așa cum spunea Radu Carp, cartea «se referă mai degrabă la contextul și cauzele războiului, mai puțin la ce s-a întîmplat după 24 februarie 2022». Dialogul nostru în trei va porni tot de la context și cauze, dar va aborda și chestiuni de actualitate și perspectivă”.

Marianna Prysiazhniuk este jurnalistă născută în Ucraina. Are licenţă în Drept, master în Psihologie la Academia Naţională de Afaceri Interne din Kyiv, precum şi licenţă şi master în Stiinţele Educaţiei la Universitatea „Boris Hrincenko” din Kyiv. A absolvit programul de master în Relaţii economice internaţionale şi diplomaţie economică la Universitatea Româno-Americană. De asemenea, a absolvit program de master în comunicare la Școala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). În prezent, activează la Chişinău şi Bucureşti. Doctorand al Universităţii din Bucureşti cu o teză care tratează instrumentele propagandei ruse în Europa, în contextul războiului din Ucraina. Corespondent pe teme de politică externă al Agenţiei de Presă Glavcom (din 2021). Jurnalist la Stopfake.org (din 2020). Colaborări la Veridica.ro, BBC-Ukraine, Ukrainian National News (UNN), Radio România Internaţional, Deutsche Welle, LB.ua, VICE.comEurasia.net.

Radu Carp este profesor la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din Bucureşti. Director al Departamentului de Politici Publice, Relaţii Internaţionale, Studii de Securitate (din 2020). Doctor în drept al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (2002). Reprezentant al Universităţii din Bucureşti în proiectul „Ethics and Politics in the European Context” (din 2012), coordonator al echipei Universităţii din Bucureşti în reţeaua ştiinţifică europeană „Observatory on Local Autonomy” (din 2015), membru al Comitetului Executiv al E.M.A. – European Master’s Degree in Human Rights and Democratization, program al Global Campus of Human Rights, Veneţia (din 2022). Expert şi evaluator UEFISCDI (din 2017). Membru al Consiliului de Administraţie al SRTV. A publicat 23 cărţi în calitate de autor şi coautor. Ultimele cărţi publicate: Confruntând zilnic pandemia. Reflecţii despre transformarea sistemului politic într-o perioadă de excepţie (2021), Structuring and destructing democracy. The keywords that make a polity (2021). Capitole de cărţi şi articole publicate în Austria, Belgia, Bulgaria, Germania, Lituania, Polonia, Republica Moldova, Olanda, SUA, Ucraina.

Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist, traducător. Membru în Academia Europaea. Mai multe informații la www.sorinantohi.org.

Idei în Agora este un program dedicat analizei spiritului public. A fost inițiat în 2017 de Sorin Antohi și este susținut de Adrian Majuru. Realizat de Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume. Întâlnirile au formate diferite și propun un dialog între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii.

Mai multe detalii despre tema propusă și program: http://muzeulbucurestiului.ro/idei-in-agora-razboi-si-pace-in-ucraina-cu-radu-carp-si-marianna-prisiajniuk/

Comunicat al Muzeului Municipiului București

Arhiva Muzeul Municipiului București    

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.