Acasă Ars Magna Theatrum Știri: ”La aniversară: marea actriță Liliana Tomescu – 90” (12 august 2019,...

Știri: ”La aniversară: marea actriță Liliana Tomescu – 90” (12 august 2019, București)

190
Liliana-Tomescu 90 ani mnlr

Muzeul Național al Literaturii Române din București vă invită luni, 12 august 2019, de la ora 18.00, la un eveniment special: aniversarea celor 90 de ani pe care actrița Liliana Tomescu îi va împlini chiar în această zi.

În cadrul aceluiași eveniment, Romfilatelia, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, organizează lansarea întregului poștal (plic de corespondență cu timbru tipărit), în semn de omagiu adus întregii sale cariere artistice.

În Sala ”Perpessicius” din str. Nicolae Crețulescu nr. 8 o vor omagia pe îndrăgita artistă, stabilită de ani buni în Suedia, Sanda Manu, Anda Caropol, Ada D’Albon, Doina Papp, Rodica Mandache, Constantin Paraschivescu. Moderator: Marina Spalas.

Între 1950 și 1980 a fost actriță a Teatrului ”Nottara” din București. Timp de peste 30 de ani, Liliana Tomescu a reușit record peste record, pe alocuri imposibil de egalat. ”Pygmalion” a avut circa 500  de reprezentații, ”Ciocârlia”, 400, ”Luna dezmoșteniților”, puțin peste 600, iar ”Adio, Charlie!” s-a jucat de 870 de ori. În 1964 i s-a acordat titlul ”Artistă emerită”, un alt record, deoarece avea numai 35 de ani atunci și era cea mai tânără actriță care l-a primit. În 1980 s-a refugiat în Suedia unde, la scurt timp, i s-a acordat cetățenia suedeză.

A făcut filme cu Ion Popescu Gopo, printre care ”S-a furat o bombă”, ”De-aș fi Harap Alb”, ”Pași spre lună”. Avea parte, cumva, numai de comedii. ”Spre norocul meu, apucasem să iau și lecții de dans, lecții în particular. Am avut un profesor extraordinar, pe Trixy Checais. Era un geniu, un mare dansator, de la care am învățat de toate, de la clasic până la modern. În paralel, am luat și lecții de muzică, de pictură… Am avut dintotdeauna convingerea că un actor trebuie să știe cât mai multe lucruri, pentru a intra cât mai bine în pielea cât mai multor personaje”, afirma Liliana Tomescu într-un interviu.

A iubit teatrul cu pasiune, iar când era pe scenă și juca ce-i plăcea, uita cu desăvârșire de lumea de-afară. ”Nu-ți mai pasă nici de cenzură, nici că s-au oprit gazele și că pe scenă e viscol, iar în sală și acasă, caloriferele sunt înghețate. M-am simțit bine cu toți partenerii mei. Aveam o senzație de comunicare cu ei și cu sala, cu publicul, nemaipomenită”, recunoștea actrița.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

NICIUN COMENTARIU

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: