Știri: La porțile Soarelui. Sânzienele (24 iunie 2018, București)

486
Sanziene

Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București vă invită astăzi, 24 iunie 2018 la evenimentul ”La porțile Soarelui. Sânzienele” să redescoperim împreună obiceiurile de înnoire a timpului, practicate în această perioadă. Invitați speciali la ediția din acest an sunt Corul Bisericesc din Ermioni și Corul Primăriei din Trikala, ambele din Grecia.

Sărbătoarea Sânzienelor sau Drăgaica, așa cum mai este ea numită în popor, este strâns legată de planta ce-i poartă numele – sânziana – și reprezintă ”momentul de cotitură al verii către iarnă” (A. Olteanu). Astfel, în aceste zile se credea că vara intră în pământ și conferă plantelor de leac puteri miraculoase. Cu această ocazie, duminică, 24 iunie, începând cu ora 11.00, în Muzeul Satului va avea loc un ”tur ghidat” al plantelor de leac, în care domnul ing. Petre Biolan le va vorbi vizitatorilor despre proprietățile acestor plante. În aceeași zi, începând cu ora 14.30, va avea loc spectacolul ansamblului ”Vatra Harmanului”, prin care este reconstituită atmosfera sărbătorii de Sânziene.

Programul cuprinde și un târg al meșterilor populari cu produse tradiționale, momente de cântec și dans popular, dar și ateliere de confecționat coronițe din flori de sânziene. ”La porțile Soarelui. Sânzienele” se desfășoară în incinta Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, iar pentru participare este necesară achiziționarea biletului de intrare în muzeu.

Programul evenimentelor

Duminică, 24 iunie

11.00 – 12.00: La pas prin grădinile Muzeuluiproprietățile plantelor de leac
Coord. ing. Petre Biolan

13.00 – 14.00: Atelier de confecţionat coroniţe din flori de Sânziene
(Câmpul lui Neag)

14.30 – 15.00: De Sânziene… cu Ansamblul Vatra Harmanului
Coregraf Adrian Micu

9.00 – 19.00: Târgul meşterilor populari: ii, cămăși, țesături de interior, podoabe, încălțări, flori, produse de sezon, carte.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.