Știri: Lansarea proiectului „Neo-mitologie” al artistei Paula Craioveanu (14–29 noiembrie 2020)

32
expozitie paula craioveanu

Lucrările de grafică și foto-colaj expuse în perioada 14–29 noiembrie 2020 la Dizainăr (Strada Puțul cu Plopi, nr. 17, București) fac parte din proiectul Neo-mitologie al artistei Paula Craioveanu, care îşi propune o interpretare contemporană a miturilor eterne, a sacralităţii atemporale, o reconstrucţie a miturilor în condiţii existenţiale actuale pornind de la ideea că mitologia investeşte cu puteri neobişnuite şi supranaturale fapte, oameni, lucruri, concentrând dorinţe umane ascunse.

Postmodernismul, curent artistic în care se pot înscrie şi aceste lucrări, aduce zeii în viaţa de zi cu zi, printr-o reinterpretare încărcată de sâmburele de adevăr specific legendelor, făcându-i pe zei mai accesibili, mai umani, chiar sensibili. Sunt expuse lucrări de grafică și fotografie-colaj, în total 17 lucrări, realizate în tehnici diferite. Foto-colajele reprezintă scene imaginare, realizate prin alăturarea unor elemente de arhitectură, care nu se află în același context. Dar porțile, basoreliefurile, sculpturile de pe fațade sunt toate descoperite și fotografiate în București. Fotografiile au apărut anterior în forma lor originală în albumul București – Portretul unui oraș, dar transpuse în colaje, capătă cu totul alte semnificații.

„Temele vin din subconștient. Am construit o lume de imagini bazată pe personajele de legendă, centauri, amazoane, eroi. Personaje fantastice, creaturi mitologice. Anticii ar fi zis, „artiștii sunt inspirați de zei. Antichitatea este o sursă inepuizabilă de inspirație. Mă preocupă această alăturare modernitate – antichitate. Apoi imaginile si estetica inspirate de antichitate aduse într-un context sau într-un interior modern.”Paula Craioveanu, artist,  arhitect, doctor în arte vizuale.

Vizitarea expoziției în spațiul Dizainar se face cu programare.

Paula Craioveanu este arhitectă, absolventă a Universității de Arhitectură din București (2000) și Doctor în arte vizuale la Universitatea de Arte București (2013). Membră a Ordinului Arhitecților din România, și a Uniunii Artiștilor Plastici din România.  www.cpaula.com și www.paulacraioveanu.com.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.