Știri: Lansarea volumului ”Caietul din sertar. Jurnal israelian 1987 – 2018” (21 februarie 2019, Tel Aviv)

185
getta berghoff

logo carte rubrica leviathan.roInstitutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza și găzdui lansarea volumului ”Caietul din sertar. Jurnal israelian 1987 – 2018” de Getta Berghoff, apărut în 2018 la Editura Ofakim Itonut, cu ocazia unui nou eveniment al ”Cafenelei Românești” de la ICR Tel Aviv.

Evenimentul, desfășurat în limba română și moderat de Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv, va avea loc joi, 21 februarie 2019, ora 17.00 și va beneficia de prezența și participarea criticului literar Ioan Cristofor, care va face recenzia cărții. În cadrul lansării va participa, de asemenea, Biti Caragiale, redactor și critic literar, colaborator la principalele ziare de limba română din Israel și membru fondator al Cercului Cultural de la Haifa.

Getta Berghoff s-a născut la Iași (1935) și a emigrat în Israel în 1970. Din creație sa se remarcă volumul Ultima ninsoare”, apărut în 1985 și reeditat în 2001 și 2018, roman care s-a bucurat și de traducerea în ebraică (1988 și 2016), cât și romanele Sub zodie sumbră” (1991), Pe firul de ață” (Editura Minimum, 2006), Comorile Arielei” (Editura Napoca Star, 2011), Femei și destine” ( Editura Ofakim Itonut, 2014). A fost distinsă cu Premiul Cultural ”Haim și Sara Ianculovici” (2007) și cu Premiul Gropper (2012).

Aprecieri critice despre opera literară a Gettei Berghoff

Zoltan Terner, poet, eseist, critic literar, prozator, regizor de film și de televiziune evreu-român și unul dintre cei mai apreciați scriitori israelieni de origine română, notează, pe coperta 4, următoarele: ”Ceea ce este caracteristic stilului Gettei Berghoff și îi conferă o bună parte din valoare, este abordarea analitică a comportamentului uman, observarea ascuțită a detaliilor de ordin psihologic, notarea atentă, minuțioasă a celor mai fine percepții vizuale sau auditive, de gestică, mimică sau nuanțe ale vocii… La toate acestea se adaugă comentariul autoarei, analitic reflexiv, de meditație, fiind preocupată, mai ales, de acele aspecte ale vieții afective, care au semnificații moral-spirituale.”

Marea doamnă a criticii literare de limba română din Israel și una dintre membrele fondatoare ale Cercului Cultural de la Haifa – alături de Madeleine Davidsohn și Francisca Stoleru – doamna Biti Caragiale, aduce următoarele aprecieri: ”În paginile Jurnalului Israelian Getta Berghoff pornește de la trăiri personale și se apleacă cu înțelegere și dragoste asupra unor momente din viața și cultura societății israeliene. De remarcat observația de mare finețe în scris. Volumul oferă o lectură incitantă și este singular pe raftul literaturii de limba română din Israel.”

”O felicit pe Getta Berghoff pentru curajul de a scrie un Jurnal de amintiri. Cred că dintre toate genurile literare, memorialistica presupune cel mai mult efort din partea autorului, în ceea ce privește confruntarea cu sine însuși, cel din trecut. Îi mulțumesc că mi-a prilejuit și mie o mică incursiune în trecut.” – remarcă Luiza Carol, scriitoare și traducătoare israeliană de origine română.

Biti Caragiale (Zilberman) s-a născut la Roman și după absolvirea Facultății de Litere și Filozofie a Universității București, a lucrat, în calitate de redactor, la Editura Tineretului (1950 – 1955), cât și în alte redacții ale publicațiilor pentru copii. Împreună cu Horia Aramă și Petre Ghelmez a fondat, în 1967, revista ”Cutezătorii”. În perioada 1985 – 1991 a fost redactor la ”Revista Cultului Mozaic”. Începând cu 1991, când a emigrat în Israel, a colaborat cu principalele periodice de limba română – ”Adevărul”, ”Viața Noastră”, ”Jurnalul Săptămânii”. Laureată a Premiului Cultural ”Haim și Sara Ianculovici” (2006), este membru fondator al Cercului Cultural de la Haifa.

Ion Cristofor (pseudonimul lui Ioan Cristofor Filipaş) este poet, critic literar și traducător român, născut în anul 1952 în jud. Cluj. Licențiat al Facultății de Filologie din Cluj și ulterior doctor în filologie (2001), a debutat cu volumul de poezie În odăile fulgerului” (1982) și a publicat, până în prezent, opt volume de poezie, numeroase cărți de critică literară, eseuri, interviuri și traduceri. Poeziile sale au fost traduse în antologii și reviste din Anglia, Franța, Suedia, Irlanda, Canada, Japonia, Ungaria, etc. De asemenea, face parte din gruparea revistei ”Echinox”, unde a fost redactor în perioada 1974 – 1976.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.