Știri: Lansarea volumului ”Viaţa lui Kostas Venetis” de Octavian Soviany la Madrid (9 februarie 2017)

687
Viaţa lui Kostas Venetis de Octavian Soviany - La Vida de Kostas Venetis Barcelona Madrid

Joi, 9 februarie 2017, la ora 19.00, la librăria Tipos Infames (San Joaquín, 3, Bajo Izquierda, 28004) va avea loc prezentarea traducerii în limba spaniolă a volumului „Viaţa lui Kostas Venetis” de Octavian Soviany. Alături de autor, la eveniment vor participa traducătoarea Doina Făgădaru și scriitorul spaniol Luisgé Martín.

„Romanul «Viaţa lui Kostas Venetis» conţine aventurile unui picaro cu identitate scindată – virtual ascet convertit la o religie a viciului. Tânărul Kostas Venetis, care uceniceşte în anii copilăriei într-o mănăstire din Grecia de la sfirşitul secolului al XIX-lea, cunoaşte o spectaculoasă schimbare la faţă: invertit demonic (cu orgolii de supraom nietzscheean), străbate spaţii dintre cele mai variate – cunoaşte mizeria şi fascinaţia Istanbulului, pitorescul unui Bucureşti ce aminteşte de atmosfera din Princepele şi din Săptămâna nebunilor, efervescenţa Parisului revoluţionar, splendoarea Vienei, melancolia Veneţiei, mişcându-se prin felurite medii, de la pegra tavernelor la cercurile nobiliare. Poveste despre iniţierea întru Rău, în care Sodomia şi jocul intertextual,  cabalismul şi mitul conspiraţionist, ficţiunea şi documentarismul, crima şi complexele oedipiene se îmbină în urzeala unei istorisiri iniţiatice deghizate în thriller, Viaţa lui Kostas Venetis se plasează în linia decadenţilor de acum un veac. Dincolo de luxurianta acţiunii şi pitorescul descrierilor, cititorul este invitat să descopere taina vieţii lui Kostas Venetis şi pe romancierul Octavian Soviany, care egalează acum şi pe teren prozastic bine-cunoscutele sale performanţe poetice” – Editura Polirom

Lucrarea „Viaţa lui Kostas Venetis” a fost recompensată cu Premiul Radio România Cultural, secţiunea „Proză„, în anul 2012, fiind totodată nominalizată la Premiile revistei Observator cultural și la Premiul Cartea anului în 2011.

Octavian Soviany (n. 23 aprilie 1954, Brașov) este un poet și critic literar român, membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1995. A debutat în anul 1975 în revista Echinox (Cluj). Debutul editorial va veni de abia în 1983 când va vedea lumina tiparului volumul de poezie „Ucenicia bătrânului alchimist„, Editura Dacia. Acesta va fi urmat de „Cântecele desăvârșirii interioare” (Albatros, 1994), „Turnul lui Casanova” (Pontica, 1996), „Provincia pedagogica” (Cartea româneasca, 1996), „Textele de la Montsalvat” (Axa, 1997), „Cartea lui Benedict” (antologie, Vinea, 2002), „Alte poeme de moda veche” (Pontica, 2004), „Scrisori din Arcadia” (Paralela 45, 2005), „Dilecta” (Cartea Românească, 2006), „Pulberea, praful și revoluția” (Casa de editură Max Blecher, 2012). În anul 2003 apare și primul volum de proză, „Textele de la Monte Negro” (Pontica, 2003), urmat în 2011 de „Viața lui Kostas Venetis” (Cartea Românească, 2011). Ca dramaturg, Soviany a semnat „Strălucirea si suferințele filosofilor” (Ghepardul, 1992) și „Cinci poeme dramatice” (Palimpsest, 2005).

Luis García Martín, cunoscut ca şi  Luisgé Martín (Madrid, 1962) este scriitor, agent şi critic literar spaniol, licenţiat în Filosofie spaniolă la Universitatea Complutense. A lucrat la diferite edituri, a fost consilierul ministrului culturii Ángeles González-Sinde, iar în prezent colaborează cu cotidianul „El Pais” şi este directorul revistei „Eñe„. Opera sa literară este formată din două volume de poveşti şi cinci romane, pe lângă numeroase scrieri în reviste şi volume colective. În 2000 a primit PremiulRamón Gómez de la Serna„, în 2009 PremiulAntonio Machado” pentru poveşti, iar în 2012 a fost distins cu Premiul de naraţiune”Vargas Llosa NH„.

Evenimentul este organizat de Institutului Cultural Român – Madrid şi Editura Dos Bigotes.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.