Știri: Maia Morgenstern la Kunstenfestivaldesarts (18–21 mai 2017, Bruxelles)

1344
Maia Morgenstern
Maia Morgenstern

Actrița Maia Morgenstern va fi prezentă la Festivalul Internațional de Arte din Bruxelles, Kunstenfestivaldesarts, în distribuția spectacolului ”Empire”, regizat de Milo Rau. Spectacolul va avea loc la KVS – The Brussels City Theatre (7 Quai aux Pierres de Taille, 1000 Bruxelles), în perioada 18–21 mai, iar reprezentația din 19 mai va fi urmată de întâlnirea publicului cu actorii.

kunstenfestivaldesarts
Sursa foto: ICR Bruxelles

Maia Morgenstern, Ramo Ali (Kurdistan), Akillas Karazissitis (Grecia) și Rami Khalaf (Siria) dezvăluie, în limbile materne, propriile experiențe de criză, revoluție și război, într-un spectacol care asociază mărturii, doliu, traume și texte celebre din teatrul antic. Maia Morgenstern, umbra lui Mel Gibson, așa cum o descrie jurnalistul Alexandre Demidoff, își retrăiește copilăria din perioada regimului antisemit al lui Ceaușescu.

Maia-Morgenstern în filmul Patimile lui Iisus de Mel Gibson
Maia Morgenstern în filmul ”Patimile lui Iisus” de Mel Gibson

”Admirați-i fața tragică, este cea a Fecioarei Maria în «Patimile lui Iisus» de Mel Gibson (2003)! Actrița revede – și voi revedeți o dată cu ea – mulțimile de oameni din toamna anului 1989, acea speranță stindard, că se apropie sfârșitul unui despot. A fost unul dintre opozanții regimului, în ciuda tatălui comunist, cu idealuri intacte. Mai târziu, va bea paharul iluziilor pierdute.” – scrie Alexandre Demidoff în cronica spectacolului ”Empire”, publicată în octombrie 2016, în ”Le Temps”.

”Am creat spectacolul «Empire» alături de colegi actori din toată lumea practic. Am devenit prieteni: Ramo Ali, Akillas Karazissitis și Rami Khalaf. Am fost invitată de domnul regizor Milo Rau să particip la acest proiect… uite că se face anul acum… Îmi închipuiam ceva așa foarte simplu și nostalgic, cumva biografic și înduioșător. Ei bine, pe timpul repetițiilor (ce s-au desfășurat la Köln, pe parcursul a trei săptămâni de lucru intens) am avut prilejul să fac o incursiune pe cât de dureroasă, pe atât de neașteptată și purificatoare în propria istorie – a familiei mele, a conștiinței mele – dar și a istoriei umanității. Sau a lipsei de umanitate. Cu întâmplări tragice sau banale, comice sau controversate, în orice caz cu curaj și sinceritate, noi, cei patru actori, dar și autori ai textelor spectacolului «Empire»… construim și deconstruim povestea cutremurătoare a continentului Europa… a lumii…a umanității. O poveste spusă și răspusă, cunoscută și în același timp ignorată. Poate că acesta este secretul pentru care publicul de peste tot (acolo unde am jucat) iubește acest spectacol și se regăsește în povestea noastră”, mărturisește Maia Morgenstern pentru ICR Bruxelles.

”Empire” este ultimul act al trilogiei despre Europa, semnat de regizorul elvețian Milo Rau dupa piesele ”The Civil Wars”, analiză a motivației tinerilor europeni angajați în jihad, și de ”The Dark Ages”, despre mărturiile de război ale unor actori germani, ruși, sârbi și bosniaci.

”Empire”. Foto: Marc Stephan
”Empire”. Foto: Marc Stephan

”Profund emoționant” (”Le Monde”), spectacolul este o coproducție a Institutului Internațional al Crimelor Politice (IIPM), în colaborare cu Zürcher Theater Spektakel (Zurich), Schaubühne (Berlin) și festivalul Steirischer herbst Graz, co-finanțat de Primăria Berlin – Cancelaria Senatului – Afaceri Culturale, fondul de capital cultural Hauptstadtkulturfonds Berlin, Pro Helvetia, Fundația Migros-Kulturprozent, Teatrul Schauspielhaus Graz și administrația cantonului elvețian St.Gallen.

Cunoscut și apreciat dramaturg, director de teatru și jurnalist, Milo Rau (n. 1977, Berna) este una din figurile centrale ale festivalului anual, dedicat artelor contemporane, Kunstenfestivaldesarts din Bruxelles.

Spectacolul este supratitrat în franceză și neerlandeză.
Bilete: 25 EUR / 20 EUR.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.