Știri: ”Masca și Perla” la a III-a ediție a Bienalei Artelor ”Poveștile inorogului” (17–31 martie 2018, București)

646
masca si perla expozitie

Duminică, 18 martie 2018, ora 12.00, la Palatul Parlamentului din București, Sala ”Constantin Brâncuși” va avea loc vernisajul expoziției  ”Masca și Perla” organizată în cadrul celei de a III-a ediții a Bienalei Artelor ”Poveștile inorogului, in memoriam Ioan Octavian Penda. Expoziția curatoriată de Dan Tudor Truică și de Marcel Aciocoiței va fi deschisă în perioada 17 martie–31 martie 2018.

Bienala Artelor ”Poveștile Inorogului” ediția a III-a 2018, este o expoziție de artă plastică contemporană inclusă în calendarul manifestărilor ”România 100”. Evenimentul este dedicat memoriei ilustrului grafician Ioan Octavian Penda și propune artiștilor plastici din România o nouă temă: ”Masca și Perla”. Manifestarea s-a realizat prin implicarea unui grup de prieteni ai regretatului artist cât și al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi București, al cărui director a fost timp de 8 ani, TRUICART Events și Camera Deputaților – Sala de expoziții ”Constantin Brancuși”.

Simbolistica măștii a variat în timp și areal geografic, pornind de la masca de teatru sau

Ioan Octavian Penda
Ioan Octavian Penda

masca de carnaval, ajungând la masca funerară. Masca și miturile legate de ea pretind că ascund originile cutumelor cotidiene, în funcție de simbolurile utilizate ele putând deveni chiar o replică a cosmogoniei. Măștile implică și o funcție socială, ceremoniile mascate fiind acte de regenerare ale timpului și spațiului; ele tind, de asemenea, să sustragă omul și valorile sale dintr-un veritabil spectacol catharctic unde omul conștientizează locul său în univers, drumul vieții și morții sale fiind înscris într-o dramă colectivă căreia îi dă sens. În riturile de inițiere, Masca primește un sens diferit. Inițiatorul mascat încarnează geniul care a instruit oamenii. Masca are și o funcție magică protejându-l pe cel care o poartă împotriva răului. De asemenea, masca este un instrument de posesie, ea fiind destinată captării forțelor vitale ale unui om sau animal în momentul morții sale. Cu siguranță, plaja utilizărilor și semnificațiilor măștilor este mult mai profundă și mai tăinuitoare pentru diferite culturi, dar pentru artistul plastic contemporan poate constitui pretextul ideal pentru a transmite mesaje vizuale cu o puternică încărcătură emoțională.

La rândul său, Perla este un simbol lunar, al apei și femeii. Constanța semnificațiilor sale și, de asemenea, remarcabila lor universalitate au fost inserate de-a lungul timpului în ritmuri cosmice, prin excelență ciclică, ca imagine a fazelor lunii, nașterii, morții, renașterii. Perla joacă rolul de centru mistic, ea simbolizează sublimarea instinctelor, spiritualitatea materiei, transfigurarea elementelor, dând un sens strălucitor evoluției. Perla este atributul perfecțiunii angelice, este rară, pură, prețioasă. Pură pentru că este albă și protejată de cochilie împotriva oricărei agresiuni exterioare. Perla este în cochilie așa cum este geniul în noapte. Miturile persane asociază Perla manifestărilor primordiale. Sf. Efrem utilizează acest mit străvechi pentu a demonstra la fel de bine imaculata concepțiune care duce la nașterea spirituală a lui Iisus Hristos. Originea reprezintă identificarea lui Iisus Hristos cu Perla. În operele litarare și folclorice persane simbolizează virginitatea. Colierul de perle simbolizează unitatea cosmică a multiplului, integrarea elementelor disociate în unitatea unei persoane, punerea în relație spirituală a două sau mai multe componente. În simbolistica orientală, Perla conservă caracteristicile sale particulare și interpretarea sa generală este strâns legată atât de știință cât și de bogăție. Ca și în cazul semnificațiilor Măștii, și Perla propune un spectru larg al interpretărilor dar asocierea celor două, într-o viziune coerentă, poate conduce, indubitabil, la construirea unui univers imagistic rar, decantat de orice acțiuni involuntare.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.