Știri: O lucrare enesciană mai puțin cunoscută în a doua zi a Festivalului Internațional ”George Enescu” (3 septembrie 2017)

583
Raluca Știrbăț
Raluca Știrbăț

logo rubrica festival enescu 2017 leviathan.roProgramul celei de-a doua zile a Festivalului Internațional ”George Enescu”, duminică, 3 septembrie 2017, se deschide cu recitalul pianistei Raluca Știrbăț, la ora 11.00, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, care cuprinde și o lucrare enesciană mai puțin cunoscută:Sonatensatz” în fa diez minor (1912), al cărei manuscris a fost descoperit în arhivele Muzeului Național ”George Enescu” abia în anul 1993, de către muzicologul Clemansa Firca. Pianista Raluca Știrbăț este cea care a interpretat sonata în primă audiție absolută în anul 2015 și a inclus-o, totodată, în albumul discografic ”George Enescu – Integrala creaţiei pentru pian solo”, apărut la casa de discuri germană Hänssler Classic. Programul mai cuprinde: Alban Berg – Sonata pentru pian, op. 1 (1910), Mihail Jora ”Joujoux pour Ma Dame. Cinci piese pentru pian, op. 7 (1925), Maurice Ravel – ”Pavane pour une infante défunte” (1899) și ”La Valse” (1919), George Enescu Sonata a III-a pentru pian în Re major op. 24, nr. 3 (1933–1935)

George Enescu despre Sonata a III-a pentru pian: ”Mă consolez găsind refugiu în compoziție. Rezultatul este o nouă sonată pentru pian… încărcată de bucurie, în contrast deplin cu atmosfera care o înconjoară!” (Într-o scrisoare adresată lui Edmond Fleg în ianuarie 1934, citat de Noel Malcolm în volumul ”George Enescu – viața și muzica”).

Raluca Ştirbăţ este, după părerea mea, interpretul ideal. Este o sensibilitate pentru care trebuie în continuare modelată muzica.” (Valentin Timaru),

Vezi: http://festivalenescu.ro/artist/raluca-stirbat/

În revista Leviathan.ro publicăm zilnic informații despre programul Festivalului Internațional ”George Enescu”, ediția 2017, despre artiștii care vor concerta la această ediție, cronici muzicale, articole de sinteză, fotografii. Redacția Leviathan este acreditată la Festivalul ”George Enescu”.

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Musica

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.