Știri: Orchestra Română de Tineret şi Cvartetul Wave în concert la Sala Mare a Musikverein din Viena (19 octombrie 2018)

256
Orchestra Romana Tineret Wave Quartet-2

logo rubrica musica leviathan.roVineri, 19 octombrie 2018, de la ora 19.30 Sala Mare a Musikverein din Viena va găzdui un concert extraordinar susținut de Orchestra Română de Tineret și Cvartetul Wave, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal. Evenimentul este organizat de Jeunesse Austria cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena.

Programul concertului de la Viena

În deschidere:
Trei dansuri româneşti de Theodor Rogalski şi o prelucrare a Cvartetului Wave după piesa Spices, Perfumes, Toxins pentru multipercuţie şi orchestră de Avner Dorman.

Partea a doua a programului:
Simfonia Manfred de Piotr Ilici Ceaikovski.

Orchestra Română de Tineret este formată din muzicieni cu vârste cuprinse între 20 și 28 de ani, conduşi de dirijorul principal al orchestrei, maestrul Cristian Mandeal. Fiind prima orchestră simfonică de tineret din România, a fost înfiinţată în anul 2008 de violoncelistul Marin Cazacu, actual manager la ”Tinerimea Română” şi dirijorul Cristian Mandeal, cu sprijinul Fundaţiei ”Prietenii muzicii – Serafim Antropov”. Proiectul, pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene, a cunoscut o evoluţie rapidă, orchestra având apariţii de succes pe scena Ateneului Român, concerte în cadrul Festivalului Internaţional ”George Enescu“ (edițiile 2011, 2013, 2015 – când a deschis seria ”Mari orchestre ale lumii“ şi 2017) şi concerte la Paris şi Strasbourg în cadrul unui proiect cultural european. Orchestra Română de Tineret a concertat în deschiderea primei ediţii a Festivalului Internaţional „Sergiu Celibidache“ şi a susţinut un concert extraordinar în cadrul prestigiosului Festival Internaţional Young Euro Classic 2012 de la Berlin. În noiembrie 2011 ansamblul a devenit membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret (EFNYO – European Federation of National Youth Orchestra). În Austria, Orchestra Română de Tineret a concertat în 2016 la Konzerthaus din Viena şi în 2017 la Linz şi Salzburg.

Cristian Mandeal a studiat pianul, compoziţia şi dirijatul la Braşov şi Bucureşti, urmând apoi cursurile de măiestrie ale lui Herbert von Karajan la Berlin şi ale lui Sergiu Celibidache la München. În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România. Ca Dirijor Principal şi Director General al Filarmonicii ”George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie-etalon pentru România. Au avut loc peste 30 de turnee atât în Europa, cât şi în Asia. S-a realizat o discografie relevantă pe CD şi DVD, printre care integralele Enescu şi Brahms. Au avut loc o serie de concerte-eveniment de răsunet naţional şi internaţional şi o constantă participare la toate ediţiile Festivalului „George Enescu“. În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti ai contemporaneităţii. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra, Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţională Bască, San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 – 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003-2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006-2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006-prezent). Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, în special ale compozitorilor români, dar şi străini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele, a realizat opera Oedipe în primă audiţie britanică (Festivalul de la Edinburgh 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari 2005). Din 2008 este Preşedintele Societăţii ”George Enescu“ din Londra.

Cvartetul Wave a fost fondat în anul 2008 de Bogdan Băcanu, profesor de marimbă la Universitatea ”Anton Bruckner“ din Linz, împreună cu percuționiștii Christoph Sietzen, Emiko Uchiyama şi Vladimir Petrov. Prima apariţie a ansamblului a fost la Konzerthaus Berlin, unde a interpretat Concertul în Do major, BWV 1061a (în aranjament pentru 4 marimbe) de J. S. Bach. Cvartetul Wave a susţinut concerte şi master classes în numeroase ţări din Europa şi Asia. Compozitorul Emmanuel Séjourné (n. 1961, Limonges, Franţa), care este şi interpret la marimba, a dedicat cvartetului cea mai recentă lucrare a sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.