Știri: Participare românească la Festivalul de artă urbană ”Walk & Talk” (iulie 2017, Insulele Azore)

721
festival walk and talk azore

Până în 29 iulie 2017 la Ponta Delgada, Insulele Azore, se desfășoară a șaptea ediție a Festivalului internațional de artă urbană ”Walk & Talk”, organizat de Asociația Anda&Fala – Interpretação Cultural. La invitația organizatorilor portughezi și cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Lisabona, Diana Marincu este prezentă anul acesta în insulele Azore, în calitate de curator al expoziției principale a festivalului, pe care a intitulat-o ”Message in a bottle”. Expoziția include artiști vizuali din trei țări: România (Silvia Amancei, Bogdan Armanu, Răzvan Anton, Ciprian Mureșan, Larisa Sitar, Diana Vidrașcu), Israel (Belu-Simion Făinaru, artist român stabilit în Israel) și Portugalia (Vera Mota).

Vera Mota, ”Carpe diem” Foto © Fernando Piçarra
Vera Mota, ”Carpe diem”. Foto: © Fernando Piçarra

Expoziția ”Message in a Bottle” pornește de la mitologia insulei și romantismul gestului de a trimite un mesaj în mare fără a aștepta un răspuns sau un rezultat. În acel mesaj se pot regăsi speranțele, confesiunile și disperările celui care face acest gest, dar și urmele unei existențe total necunoscute pentru cel care (poate) găsește acel mesaj. Expoziția propusă pentru Festivalul ”Walk and Talk” din Ponta Delgada este gândită ca o capsulă a timpului, în care lucrările artiștilor vorbesc despre momentul actual, problematizând ideea unui receptor fictiv sau necunoscut la care ar putea ajunge mesajele lor. Prin obiect, instalație, desen și video, artiștii invitați își conturează propria relație cu timpul și cu acel destinatar din viitor la care urmele gesturilor lor vor ajunge (poate) la un moment dat. Faptul că spațiul fizic al expoziției este un fost oficiu poștal contribuie la coincidențele pe care adesea un mesaj găsit întâmplător le poate stârni în viața celui la care ajunge.

Diana Marincu este curator și critic de artă. A absolvit Facultatea de Arte Plastice și Design din Timișoara și masteratul secției de Istoria și Teoria Artei la Universitatea Națională de Arte din București. Este în prezent doctorand la aceeași universitate cu o cercetare a discursurilor curatoriale despre identitate și periferie construite în jurul unor criterii geografice în expozițiile de mari dimensiuni și bienale. Începând cu 2013, colaborează cu Fundația Plan B din Cluj și cu Fabrica de Pensule. Este inițiatoarea programului curatorial Domino. În prezent pregătește împreună cu Ami Barak bienala Art Encounters 2017, Timișoara și Arad, intitulată ”Viața – mod de întrebuințare”. Cele mai recente expoziții ale sale includ: ”Povestind imagini/ Imaginând povești”, expoziție de grup, Domino Cluj (2017); ”M” (Teodor Graur și Cristian Rusu), Plan B Cluj (2016); Inventând adevărul. Despre ficțiune și realitate”, unul dintre cele două proiecte naționale reprezentând România la cea de-a 56-a ediție a Bienalei de artă de la Veneția, Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia (2015).

Walk & Talk este un festival internațional de artă urbană care reușește să transforme anual insula São Miguel într-o scenă privilegiată pentru arta contemporană. Aflat la cea de-a VII-a ediție, evenimentul propune o gamă largă de manifestări artistice în spații publice și un program dinamic de expoziții, muzică, performance, dans, laboratoare și rezidențe, ateliere de lucru și întâlniri tematice. Caracterizat, esenţialmente, prin reprezentări artistice stradale, Festivalul Walk & Talk a condus la crearea unei comunităţi artistice în Azore şi a transformat insula São Miguel într-un muzeu deschis de artă contemporană, cu diverse şi prestigioase intervenţii artistice internaţionale. În scopul creării de lucrări inedite și a unui muzeu în aer liber, festivalul a reunit până acum peste 110 de artiști, creatori și grupuri de artiști, care provin din 11 țări și trei continente.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.