Ştiri: Proiect educaţional judeţean, iniţiat de şcolile gimnaziale din Brăila: ”Cu prietenii în lumea cărţilor!”

1087

Proiectul ”Cu prietenii în lumea cărţilor!” este iniţiat de Şcoala Gimnazială ”Al. I. Cuza” din Brăila în parteneriat cu instituţiile brăilene: Şcoala Gimnazială ”Ion Creangă”, Şcoala Gimnazială ”Mihai Viteazul”, Liceul Pedagocic ”D. P. Perpessicius” și Biblioteca Judeţeană ”Panait Istrati”. Toate evenimentele culturale ale proiectului se desfăşoară pe perioada anului şcolar 2017–2018.

scoala generala ion creanga

Inimoșii pedagogi din Brăila subliniază clar și la obiect motivul proiectului: ”Trăind într-o lume contemporană dominată de tehnologii moderne, copilul epocii noastre este mai mult un copil al mass-media şi mai puţin, din nefericire, un copil al ţării. În ultimii ani se observă o scădere a interesului faţă de lectură. Televizorul, jocurile video şi calculatorul, au «furat» copiilor, şi chiar adulţilor, interesul de a citi o carte. Unii părinţi nu mai reprezintă un model pentru copil din acest punct de vedere, pentru că nici ei nu citesc. Sunt copii care nu au o bibliotecă acasă, probabil din cauza preţului din ce în ce mai mare a cărţilor sau din lipsa de interes a părinţilor faţă de acest domeniu. Instituţiile de învăţământ sunt cele care trebuie să trezească interesul şi dragostea pentru citit a copiilor, începând de la grădiniţă cu poveștile ilustrate, cu audiţii şi vizionări de diafilme sau chiar filme, până în şcoală când dorinţa de a citi le va îndrepta paşii către bibliotecă. Sperăm ca prietenul nedespărţit şi cel mai drag copiilor să fie socotită CARTEA.”

Evenimentele acestui proiect au o agendă de lucru în plină desfăşurare: vizite ale copiilor la biblioteci, tipografii şi librării, prezentări de carte pentru copii, întâlniri cu scriitori, acţiuni practice cu denumiri atrăgătoare (”Călătorie în lumea cărţilor”, ”Cărţile – prieteni dragi ai copiilor”, ”Cei mari citesc celor mici”) şi multe altele.

Klaus Johannis
Școala Gimnazială ”Ion Creangă” din Brăila, decorată de președintele Klaus Iohannis

În acest sens, joi, 15 februarie 2018, ora 11.00, la Şcoala Gimnazială ”Ion Creangă” din Brăila – şcoală decorată recent de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, cu Ordinul ”Meritul pentru Învățământ” în grad de Ofițer, prin Decretul nr. 17 din 9 ianuarie 2018, cu prilejul aniversării a 150 de ani de la înfiinţare, ”în semn de preţuire pentru rezultatele de excepţie obţinute în procesul de formare intelectuală şi umană a tinerelor generaţii, pentru promovarea calităţii învăţământului românesc”– se va desfăşura promovarea cărţii ”Lumea lui Licuţă” de Lică Barbu. Acţiunea va avea loc la biblioteca şcolii şi va fi coordonată de prof. înv. primar Ioana Băjenică şi bibliotecar Dorina Damian.lumea lui licuta lica barbu

Cartea fiind donată Asociaţiei Art Terapie CES. AU din Brăila, asociaţie care se ocupă cu recuperarea copiilor autişti, prezentarea va fi susţinută de psiholog Rodica Neofit, director al acestei asociaţii, şi de Lică Barbu, autorul cărţii.

Invitaţi: elevi ai claselor I–IV, părinţi, cadre didactice.

Obiectivele principale ale acestei acţiuni educaţionale sunt: apropierea copiilor şcolari de carte şi de cuvântul scris, cultivarea gustului pentru lectură, pentru frumos, cunoaşterea scriitorilor din oraşul Brăila.

Lică Barbu

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.