Știri: Proiecția documentarului „Aliyah DaDa” la Cinemateca Institutului Cultural Român din Viena (20 decembrie 2016)

671
Oana Giurgiu - Aliyah Dada

Pe 20 decembrie 2016, de la orele 18.00, la sediul Cinematecii Institutului Cultural Român din Viena (Argentinierstrasse, 39) va avea loc proiecția documentarului „Aliyah DaDa” (2015, regia Oana Giurgiu), cea de-a doua din cele trei producții cinematografice prezentate la ICR Viena în contextul sărbătoririi Zilei Minorităților Naționale (în data de 18 decembrie)Celelalte două filme documentare ale seriei sunt „Trading germans„(2014, regia Răzvan Georgescu), proiectat în 16 decembrie și „Dui Rrroma” (2015, regia Iovanca Gaspar), proiectat în 21 decembrie.

Aliyah DaDa„, primul documentar de cinema regizat de Oana Giurgiu, este o incursiune în istoria evreilor din România, în relația când absurdă, când paradoxală dintre români și evrei, ca un tablou suprarealist care se construiește vizual printr-o serie de colaje, îmbinând contextul istoric cu amintiri și istorii individuale. Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.

În 1882, o comunitate mică din Moinești pleca spre Țara Sfântă, pentru a întemeia una din primele colonii evreiești din Palestina. De atunci și până azi, drumul evreilor către Israel se împletește cu istoria României moderne, într-o relație de iubire și ură ale cărei consecințe nu le vom putea cuantifica vreodată. Filmul abordează subiecte delicate, cum ar fi apropierea României de Germania nazistă, persecuția evreilor, Pogromul de la Iași, implicarea lor în construcția Partidului Comunist sau înțelegerile economice secrete din perioada comunistă dintre România și Israel. Trailerul filmului aici:

Aliyah DaDa” este o co-producţie Libra Film Productions şi Hai-Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Programului MEDIA al Uniunii Europene. Montajul filmului este semnat de Letiţia Ştefănescu, imaginea de Mihai Tănase, iar sunetul a fost realizat de Sebastian Zsemlye şi Alex Dragomir de la Raza Studio. Producătorul filmului este Tudor Giurgiu.

Oana Giurgiu într-un interviu behind-the-scenes despre „Aliyah DaDa„:

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.