Știri: Proiecția documentarelor „Sculptură: Brâncuși“ şi „La un pas de eternitate“ în Viena (19 decembrie 2016)

809
„Sculptură: Brâncuși“ şi „La un pas de eternitate“ - Constantin Brâncuși și Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck

Mâine, 19 decembrie 2016, de la orele 18.00, la sediul Cinematecii Institutului Cultural Român din Viena vor avea loc proiecțiile documentarelor „Sculptură: Brâncuși” (regia Alain Fleischer, 2013, 26 minute) şi „La un pas de eternitate” (regia Alexandru Maftei, 2016, 15 minute).

Documentarul „Sculptură: Brâncuși” este o coproducţie Artline Films, Arte France, Centrul Pomidou şi Studioul Naţional de Artă Contemporană Le Fresnoy, realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) Franţa şi Procirep-Angoa (Societatea producătorilor de cinematografie şi televiziune). Filmul a fost premiat cu Best Essay Film la International Festival of Films on Art  (FIFA) de la Montréal (2013).

Constantin Brâncuşi, influenţat de mentorul său, Auguste Rodin, a fost unul dintre primii sculptori care au experimentat arta abstractă. Operele lui Brâncuşi se remarcă prin interesul deosebit acordat fotografiilor şi imaginilor cinematografice şi perspectivele autentice pe care acestea le oferă sculpturii. Filmele realizate de Brâncuşi în perioada 1923-1939 – autoportrete în atelier, modelele artistului dansând sau pozând lângă sculpturi, construirea celebrei sculpturi Coloana Infinitului în România – toate acestea reprezintă o arhivă unică. Graţie acestor materiale rare vor fi puse în dialog filmările şi sculpturile artistului, surprinse pe pelicula cinematografică.

Filmul este difuzat în limba franceză cu subtitrare în limba română cu sprijinul Artline Films şi al Asociaţiei Docuart.

La un pas de eternitate este o producție de scurt metraj a companiei Catharsis Studio, realizată cu sprijinul Fundației Casa Storck. Echipa a fost formată din: Radu Aldea (imagine), Teodora Penciu (montaj), Dragoș Alexandru (muzică), Dana Voicu și Mihai Gruia Sandu (interpretarea textelor din Fresca unei vieți – cartea de memorii a Ceciliei Cuțescu Storck), Tudor Petre (sound design) şi Laurent Morel (colorist). Prima proiecţie a avut loc în cadrul festivalului Bucharest Art Film Festival.


Documentarul „La un pas de eternitate” (regia Alexandru Maftei, 2016).

La un pas de eternitate reprezintă o incursiune în Muzeul de Artă Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck. Filmul documentar este inspirat de lucrările de pictură și sculptură realizate de pictorița Cecilia Cuțescu Storck și sculptorul Fritz Storck și expuse în casa-atelier-muzeu a acestora, ea însăși o operă de arhitectură. Dialogul vizual între lucrările soților Storck este însoțit de texte extrase din cartea ei de memorii și de o prezență ce plutește încă în aerul casei. (Sursă: www.cinepub.ro)

Filmul este difuzat în limba română cu sprijinul Asociaţiei Docuart.

Evenimentul încheie seria de manifestări organizate lunar de Institutul Cultural Român de la Viena pe parcursul anului 2016 în contextul aniversării a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.