Știri: Proiecția documentarului ”Comedia Remix” și one-man show cu George Mihăiță la New York și Seattle (24 și 25 martie 2017)

714
Comedia Remix - Cristina Modreanu George Mihaita

Vineri, 24 martie 2017, de la ora 19.00 la sediul Institutului Cultural Român de la New York (200 East 38th Street, New York, NY 10016) va avea loc proiecția filmului documentar Comedia Remix, urmată de o masă rotundă cu actorul George Mihăiță și cu criticul de teatru și curatorul Cristina Modreanu și de o sesiune de întrebări și răspunsuri, cu participarea publicului. La finalul evenimentului, George Mihăiță va susține one-man show-ul Salut, prieteni!, un recital de poezie comică românească, bazat pe un un colaj de texte semnate, între alții, de Marin SorescuNichita StănescuIon MinulescuMircea Dinescu.

Evenimentul include și expoziția Comedia Remix, prezentată în format electronic, sub formă de slideshow.

Sâmbătă, 25 martie, de la ora 19.30 la Performing Arts Center @ Interlake High School din Seattle (16245 NE 24th St, Bellevue, WA 98008), același eveniment va fi adus de amfitrionii George Mihaiță și Cristina Modreanu, și pe coasta de Vest a Statelor Unite.

Filmul documentar Comedia Remix (2014, 70 min., în română cu subtitrare în engleză), realizat de Cristina Modreanu și Maria Drăghici, în parteneriat cu TVR, are ca axă principală triada extraordinarelor spectacole care au marcat primul deceniu de existență a Teatrului de Comedie din București: Umbra (1963), Rinocerii (1964) și Troilus și Cresida (1965), alături de alte mari spectacole ale teatrului din deceniile următoare. Prin cercetarea unor materiale de arhivă unice și prin interviuri cu cei implicați în realizarea acestor spectacole, actori și regizori români de primă mărime – Radu BeliganDavid EsrigLucian GiurchescuSanda TomaStela PopescuSanda ManuMarin MoraruGeorge Mihăiță – filmul își propune să reconstituie o istorie a Teatrului de Comedie, pe fundalul social-politic complex al anilor 1960-80.

George Mihăiță (n. 1948) este un cuGeorge Mihăițănoscut actor de teatru și film din România, cu o carieră de peste 40 de ani. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I. L. Caragiale” București, secția Actorie, clasa prof. univ. Sanda Manu, în 1971. Personajul Vuică din Reconstituirea (1968) de Lucian Pintilie (film votat de Asociația Criticilor de Film din România drept “cel mai bun film românesc din toate timpurile”) a fost primul său rol în film și, totodată, cel care i-a lansat cariera. A jucat în peste 70 de filme și este considerat unul dintre cei mai importanți actori români. Din 2002, este directorul Teatrului de Comedie din București. Pentru rolul primarului din Revizorul de Nikolai Vasilievich Gogol, regizat de Horațiu Mălăele, a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal la JoakimInterFest (Kragujevac, Serbia, 2007), iar rolul Ametistov din Casa Zoikăi de Mikhail Bulgakov, în regia lui Alexandru Tocilescu, i-a adus Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal la Gala UNITER (2010). A fost decorat cu Ordinul Național “Serviciul Credincios”, în grad de Cavaler, “pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc”, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București, în 2002.

Cristina ModreanuCristina Modreanu (n.1974) este critic de teatru, curator și expert în artele spectacolului. Doctor în teatru al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București, ea este redactor-șef al revistei de arte ale spectacolului Scena.ro, pe care a co-fondat-o în 2008, și lector universitar la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii din cadrul Universității București. Cristina Modreanu a fost curatorul celor mai importante festivaluri de teatru din România, iar, din 2014, este curatorul Platformei Internaționale de Teatru București. Este autoarea a cinci cărți despre teatrul românesc, între care Utopii performative. Artiști radicali ai scenei americane în secolul 21 (Editura Humanitas, 2014), rezultat al unei laborioase cercetări asupra teatrului american, precum și a numeroase articole în reviste de cultură din România și din străinătate. Proiectul ei, Surorile Heddei. Susținerea femeilor-artist din România și Estul Europei, a câștigat prestigiosul premiu Ibsen Scholarship, oferit de guvernul norvegian, în 2014. Cristina Modreanu este Fulbright Alumna și a fost Visiting Scholar la New York University, Tisch School of the Arts, Departamentul Performance Studies 2011-2012.

Evenimentul este organizat de Romanian Cultural Society (ARCS) din Seattle, Teatrul de Comedie din București și Institutul Cultural Român de la New York.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.