Știri: Recital omagial Dinu Lipatti la Paris (27 martie 2017)

794
Centenar Dinu Lipatti Program Concert Eveniment

Luni, 27 martie 2017, la ora 19.30, la Sala Cortot din Paris (78 rue Cardinet, 75017), Școala Normală de Muzică din Paris, în parteneriat cu Muzeul Naţional „George Enescu” din București, Societatea muzicală franceză ”George Enescu” și Institutul Cultural Roman de la Paris organizează un recital de pian-muzică de cameră, omagiu lui Dinu Lipatti, cu ocazia centenarului nașterii sale. Nimic mai firesc decât sărbătorirea unuia dintre pianiștii cei mai admiraţi și recunoscuţi unanim, student al Școlii Normale de Muzică din Paris între 1934 și 1939, elev al lui Alfred Cortot, care și-a exprimat în nenumărate rânduri admiraţia faţă de „darurile înnăscute” ale lui Dinu Lipatti, considerându-l „una dintre stelele cele mai luminoase ale pleiadei de interpreteţi muzicali ai timpului nostru„.

Dinu Lipatti participă în 1934 la Concursul Internațional de Pian din Viena. Faptul că i s-a decernat doar al doilea premiu l-a determinat pe faimosul pianist francez Alfred Cortot să părăsească juriul în semn de protest. Cortot l-a invitat la Paris să-și continue studiile de pian, sub conducerea sa, la Ecole Nationale de Musique. Aici ia și lecții de compoziție cu Paul Dukas și Nadia Boulanger și de artă dirijorală cu Charles Munch.

Azi, în holul Sălii Cortot pot fi adirate trei busturi: cele ale lui George Enescu, Dinu Lipatti și Alfred Cortot.

Programul evenimentului:

Conferinţă despre viaţa și opera lui Dinu Lipatti susţiunută de biograful său Gheorghe Bărgăuanu.

Concert susţinut de elevi și profesori ai Școlii Normale de Muzică ,,Alfred Cortot”, între care românul Daniel Ciobanu (laureat al Premiul I 2016 „BDNES” International Piano Competition din Rio de Janeiro, Brazilia) și Dana Ciocârlie (profesoară la Școala Normală de Muzică ”Alfred Cortot”). Concertul va include opere semnate de Dinu Lipatti, Valsuri și Nocturne de Frédéric ChopinToccata și Pavane din Suita nr. 2, op.10 de George Enescu.

Expoziţie Dinu Lipatti în holul Școlii Normale de Muzică „Alfred Cortot” realizată de Muzeul Naţional „George Enescu” din București.

Intrarea la eveniment este liberă, in limita locurilor disponibile și în baza rezervării prealabile. Rezervările se pot face la tel. 01 47 63 47 48 sau prin e-mail la adresa salle.cortot@ecolenormalecortot.com

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.