Știri: Proiecții de filme românești la Festivalul Internațional al Filmului de Dragoste de la Mons, Belgia (10–17 februarie 2017)

944
film roumain festival de film damour de mons

Cea de-a 33-a ediție a Festivalului Internațional al Filmului de Dragoste (FIFA) de la Mons, care va începe mâine 10 februarie și va dura până pe 17 februarie, se suprapune peste sărbătoarea Zilei Sfântului Valentin (sau Ziua Îndrăgostiților), eveniment sărbătorit, ce-i drept, cu preponderență mai ales în Europa Occidentală. Coincidență sau nu, ar trebui să ne reamintim un vechi proverb suedez care spune că ”o viață fără dragoste este asemenea unui an fără primăvară.” Dar ce poate fi mai tentant, decât să fii participant direct la un asemenea festival dedicat celui mai frumos sentiment omenesc: dragostea.

Două lung metraje românești vor fi proiectate în secțiunea „Cinematografia din lumea întreagă” a festivalului. Astfel, cei prezenți vor putea viziona Sieranevada, regizat de Cristi Puiu, în 11 și 12 februarie și Inimi cicatrizate, în regia lui Radu Jude, în 12 și 13 februarie.

The Telegraph i-a acordat filmului lui Cristi Puiu 4 din 5 stele:Sieranevada este o comedie care arată ca o dramă, sună a dramă, rămâne serioasă și ridică întrebări politice, de-a lungul a 3 ore în care pur și simplu bați din picior. Nu este nicio secundă din acest film care să nu fie convingătoare”. La rândul lor, editorii de la The Guardian au caracterizat filmul drept „hrană pentru creier”.

Referitor la pelicula Inimi cicatrizate, regizorul Radu Jude declara, într-un interviu: Am făcut un film care nu este o ecranizare, ci o adaptare prin interpretare personală a textelor lui Blecher, la care am adăugat alte lucruri în speranța că nu-l voi trăda, ci îl voi îmbogăți. Realmente îmi doresc foarte mult ca publicul larg să-l descopere pe Blecher, să-i descopere cărțile. Spun asta că, trăind înconjurat de prieteni care îi cunosc opera, am avut senzația că toată lumea îl cunoaște, dar am fost surprins să întâlnesc o mulțime de oameni care nu-i cunosc cărțile. Deci puteți să începeți cu cartea asta și să continuați cu celelalte.” Proiecția filmului „Inimi cicatrizate” va fi precedată de o prezentare făcută de actorul principal, Teodor Lucian Rus.

În cadrul festivalului, în 13 și 14 februarie, la cinematograful Plaza Art din Mons, vor fi proiectate și scurt-metrajele Apartament interbelic, în zonă superbă, ultra-centrală în regia lui Sebastian Mihăilescu (2016, 18 min.) și Meda în regia lui Emanuel Pârvu (2015, 14 min.).

Un element inedit al celei de-a 33-a ediție a FIFA este desemnarea ca președinte al juriului internațional a regizorului și scenaristului Radu Mihăileanu. Ștefania Maftei, co-regizoare va face parte din juriului tânăr, iar Horea Lapteș, director de imagine a fost desemnat la rândul său membru al juriului Confederației internaționale a cinematografelor de artă și de experimentare (CICAE). 

Invitația de a prezida juriul internațional al (FIFA) Mons este pentru Radu Mihăileanu continuarea unei perioade de mare vizibilitate pentru reputatul regizor în Belgia, după lansarea „L’Histoire de l’Amour”, primul său film realizat în limba engleză, în 2016, cu contribuția ICR Bruxelles. Radu Mihăileanu (n. 1958, la București) este un cunoscut scenarist și regizor, distins cu numeroase premii internaţionale pentru filmele sale Trahir (1993), Trenul vieții (1998), Va, vis et deviens (2005), Concertul (2009) și La source des femmes (2011). După ce a participat în juriul mai multor festivaluri, a fost declarat „Cavaler al Legiunii de onoare” (2013) și „Ofițer al ordinului Artelor și Literelor” (2014). Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Institutului Cultural Român – Bruxelles.

Proiecțiile vor avea loc la cinematograful Plaza Art, biletele putând fi cumpărate de la casa de bilete a cinematografului.

Arhiva Nuntiatum

Arhiva Imagino

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.