Știri: Recital al sopranei Anda-Louise Bogza și al pianistei Dana Andreea Nigrim la Bacău (18 august 2017)

1677
Anda-Louise Bogza, Dana Andreea Nigrim
Anda-Louise Bogza, Dana Andreea Nigrim

În cadrul Stagiunii estivale a Filarmonicii ”Mihal Jora” din Bacău, vineri, 18 august 2017, la ora 18.30, în Sala Ateneu va avea loc recitalul sopranei Anda-Louise Bogza (Cehia) și al pianistei Dana Andreea Nigrim (Canada), cu un amplu program cuprinzând muzică de Richard Wagner, Johannes Brahms, George Enescu, Maurice Ravel, Isaac Albéniz, Manuel de Falla, Tiberiu Brediceanu.

Vom asculta: Richard Wagner, ”Wesendonck Lieder” (”Der Engel – In der Kindheit frühen Tagen”, ”Stehe still! – Sausendes, brausendes Rad der Zeit”, ”Im Treibhaus – Hochgewölbte Blätterkronen”, ”Schmerzen – Sonne, weinest jeden Abend”, ”Träume – Sag, welch wunderbare Träume”); Johannes Brahms, Intermezzo, op. 118/2 în La major, ”Wie Melodien zieht es mir”, op. 105/1 (Klaus Groth), ”Immer leiser wird mein Schlummer”, op. 105/ 2 (Hermann Lingg), ”O wüßt ich doch den Weg zurück”, op. 63/8 (Klaus Groht), ”Sehnsucht”, op. 49/3 (Aus dem Böhmischen); George Enescu, Preludiu în sol minor din Suita în stil vechi, op. 3, ”Sept chansons de Clément Marot”, op. 15; Maurice Ravel, ”Deux mélodies hébraïques” (”Kaddisch”, ”L‘Enigme eternelle”), Chanson italienne, Chanson française; Isaac Albéniz, Leyenda din Suita spaniolă op. 47; Manuel de Falla, Siete canciones populares españolas (El paño moruno, Seguidilla murciana, Asturiana, Jota, Nana, Cancion, Polo); Tiberiu Brediceanu, Trei cântece pe teme folclorice (”Pe sub flori mă legănai”, ”Cine m-aude cântând”, ”Cine n-are dor pe vale”).

Anda-Louise Bogza a făcut o carieră internațională stralucită, artista cântând pe scene cunoscute din Europa, Asia și America. S-a bucurat de remarcabile succese interpretând roluri principale la Staatsoper Viena, Staatsoper și Deutscheoper Berlin, Operele din Leipzig, Tel Aviv sau Tokio.

A urmat cursurile la Liceul de Muzică ”George Enescu” din București și la Academia de Muzică din Praga (studii de pian, clavecin și canto). A debutat în anul 1992 la Opera Naționala din Praga unde activează ca prim-solistă, distribuita în numeroase roluri ca Jenufa (”Jenufa”), Katia (”Katia Kabanova”), Sina (”Logodna în vis”), Donna Anna (”Don Giovanni”), Leonora (”Trubadurul”), Aida (”Aida”), Floria Tosca (”Tosca), Giorgietta (”Mantaua” și ”Il Trittico”), Amelia (”Bal mascat”), Elisabeta (”Don Carlo”), Lisa (”Dama de Pică”), Manon (”Manon Lescaut”), Rusalka (”Rusalka”), Minnie (”La Fanciulla del West”), Abigaille (Nabucco), Desdemona (”Otello”), Turandot (”Turandot”).

A impresionat profund cu interpretarea rolului Floria Tosca din „Tosca” de G. Puccini prin strălucire, siguranță, pasiune. Stau marturie spectacolele din Italia (Florenta) la prestigiosul Festival ”Maggio Musicale Fiorentino” și la Opera din München, ambele dirijate de Zubin Mehta, precum și cele de la Operele din Frankfurt și Dresda (2009 și 2010, dirijor: Fabio Luisi), în 2009 la Arena din Verona (dirijor: Pier Giorgio Morandi, regia: Hugo de Ana), în 2010 la Opera din Roma, Operele Naționale din Bordeaux, Bratislava, București, Tel-Aviv, Luxembourg, Tokyo.

Importante au fost debuturile de la Opera ”Bastille” din Paris și de la Teatrul ”Royal de la Monnaie” din Bruxelles în opera ”Rusalka” de A. Dvořák și, în 2008, debutul la Opera din Roma cu același rol.

În anul 2008 obține premiul ”Thalie 2007” pentru deosebita interpretare a rolului Minnie din opera ”La Fanciulla del West” de G. Puccini, iar în 1994 câștigă Premiul I și Premiul Publicului la Concursul Internațional de Canto de la Viena. (Sursa: Enciclopedia Muzicală a României).

Vezi: http://www.andalouisebogza.com/romanian.html

Dana Andrea Nigrim-Mihăescu a studiat pianul de la vârsta de cinci ani la Brașov, unde îsi face debutul ca solistă la 10 ani cu Orchestra simfonica ”George Dima”. Se dezvoltă într-un mediu cultural distins, bunicul sau, Nicolae Grigore Mihăescu-Nigrim, fiind scriitor, iar, mama sa, Ana Lucia Nigrim, soprană dramatică, iar mătușa sa, Yarodara Nigrim, actriță.

Elevă a Liceului de Muzică din Brașov, este deja invitată ca solistă concertistă de Orchestra Simfonică a Academiei Naționale de Muzică din București, cu dirijorul Horia Andreescu (director al Orchestrei Simfonice din București). După terminarea liceului ca șefă de promoție, va continua pregătirea la Academia Națională de Muzică, unde obține Masteratul cu premiul întâi în Interpretare pian, Muzică de Cameră și Teoria Muzicii (profesori Ana Pitiș și Ioana Minei).

Afirmată ca unul dintre cei mai talentați pianiști ai generației sale, va dezvolta o bogată activitate solistică, fiind invitată în mod regulat de orchestrele simfonice din București, Cluj-Napoca, Sibiu, Craiova, Târgu Mureș, Arad, Ploiești, Bacău, cu reputați dirjori români: Cristian Mandeal, Petre Sbârcea, Ion Baciu, Ovidiu Bălan, Răsvan Cernat, I. Ionescu-Galati, și străini: Leonid Nicolaev – Rusia, Antonio Serrano – Italia, Wolfgang Heuer – Germania, Joseph Suk – SUA, Young Chil Lee – Korea, Louis Lavigueur, Jacques Lacombe, Timothy Vernon, Yannick Nezet-Seguin, Cristian Gort, François Quimet, Peter Willsher, Jean-Paul Brunet, Silvia Tabor, Olivier Robe – Canada, câștigând aprecierea publicului și a criticilor muzicali.

A obținut titlul de Doctor în Interpretare Muzicală la Facultatea de Muzică a Universității din Montréal, sub îndrumarea prof. Gilles Manny, care o caracterizează astfel: ”Dana Nigrim aparține lumii muzicii și posedă charisma și abilitatea de a da viață operelor muzicale pe care le interpretează. Sunt convins că este o artistă cu multiple fațete, de o mare versatilitate în interpretare și că va avea o carieră de prim calibru ca pianistă. Are un repertoriu considerabil și e remarcabil a constata cu ce ușurință și în același timp cu ce convingere abordează stilurile cele mai diverse.”

Vezi: http://www.dananigrim.com/per/bio2.html

Arhiva rubricii Musica

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.