Știri: Circ, teatru, muzică și arte vizuale la Festivalul ”Letní Letná” (”Letná estivală”) de la Praga (17 august–3 septembrie 2017)

945
festivalul letni letna

rubrica corespondenta leviathan,ro logoÎn perioada 17 august–3 septembrie 2017 la Praga se desfăşoară a XIII-a ediţie a Festivalului Letní Letná” (”Letná estivală”). Festivalul noului circ și al teatrului nou, al muzicii noi şi al artelor vizuale aduce la Praga cele mai bune ansambluri din întreaga Europă, dar şi din Australia, Canada, Mexic şi Uruguay. Festivalul ne-a adus în Oraşul de Aur celebrităţi ale circului mondial, cum sunt trupele: Cirque Ici, Cirque Trottola, Les Colporteurs, 7 Fingers, Cirkus Cirkör, Compagnie XY, Cirque Baroque, Cahin Caha, Malabar, Atelier Lefevreu & André, Cie Galapiat, Le Boustrophedon Cirque Trottola & Petit Théâtre Baraque, Cirque Inextremiste, La Compagnie du Poivre Rose, NoFit State Circus, Compagnie Rasposo şi altele.

circ festival letni letna

Letní Letná” reprezintă singurul festival de acest gen din Cehia şi din ţările din jur. Prima ediţie a festivalului a avut loc în anul 2004. În treisprezece ani Letní Letná” a devenit parte integrantă nu numai a hărţii culturale cehe dar şi europene, un eveniment unic, inegalabil. Festivalul este tot mai căutat – dacă în primul an, la cele 60 de spectacole şi concerte au fost 6.300 de spectatori, în anul  2016, la peste 140 de spectacole au asistat peste 40.000 spectatori.

De la fondarea sa, festivalul a prezentat 1.283 de spectacole, cu peste 279.000 de spectatori. Programul include de fiecare dată spectacole în premieră în Cehia şi de multe ori în Europa Centrală, prezintă ansambluri renumite, de primă categorie şi laureate cu premii internaţionale.

Letní Letná” a devenit locul de întâlnire al prietenilor, cunoştinţelor, familiilor cu copii şi un mod de-ţi petrece activ timpul liber.

În anii 2015–2016 Letní Letná” a primit titlul de EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, iniţiat de organizaţia European Festivals Association. Au fost alese în total, în Europa, pe baza aprecierii specialiştilor şi juriului internaţional, festivaluri din 31 de ţări.

Odiseea celor doi schiori
Imagine din spectacolul ”Odiseea celor doi schiori”

La ediția de anul acesta a ”Letní Letná” poate fi văzut, printre altele, spectacolul ”Běžkařská odysea” (”Odiseea celor doi schiori”) care se inspiră din experienţa de ani buni a trupei Bratri v tricku în domeniul teatrului stradal, cu tradiţionala autoironie, jongleria, manipularea obiectelor, acrobaţie dar și umor. Doi schiori rătăciţi pe hartă şi în timp, cot la cot trăiesc o veritabilă odisee – un pelerinaj cu un final neclar. Schiorii: Adam Jarchovský, Václav Jelínek. Scenografie: Tomsa Legierski. Costume: Jarmila Enochová

Germanii spun: ”Langläufer leben länger” – ”Schiorii trăiesc mai mult”! Așadar, haideţi să descoperim cu acest spectacol elixirul nemuririi!

Programul festivalului: http://www.letniletna.cz/2017/program/index/family/show

Lidia Našincová

Corespondență din Praga

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.