Știri: Sankt Petersburg Classical Ballet la București în “Lacul lebedelor” (12 decembrie 2016)

1079
Maria Poliudova și Vladimir Statnii, în Lacul Lebedelor, Opera Națională din Odessa.
Maria Poliudova și Vladimir Statnii, în Lacul Lebedelor, Opera Națională din Odessa.

Compania “Sankt-Petersburg Classical Ballet of Andrey Batalov’’ creată și coordonată de Andrei  Batalov – prim-solist la Teatrul Mariinski din Sankt-Petersburg, va susține în 12 decembrie 2016 la București două reprezentații ale “Lacului lebedelor“, celebra lucrare de balet în patru acte a lui Piotr Ilici Ceaikovski. Spectacolele vor avea loc pe scena Sălii Mari a Teatrului Național I.L. Caragiale din București, începând de la orele 17.00 și respectiv de la orele 20.00, avându-i în rolurile principale pe Maria Poliudova și Vladimir Statnii de la Opera Națională din Odessa.

Absolvent al faimoasei Academii de Balet Vaganova  din Rusia, Andrei Batalov este un balerin cu o experiență scenică de peste 20 de ani. Cariera sa a luat o turnură extrem de importantă în anul 1992, când a devenit solist al Teatrului Academic de Stat ‘’Mussorgsky ‘’ din Sankt-Petersburg, culminând în 1994 cu obținerea poziției de prim-solist al Teatrului Mariinski. În perioada 2000-2002 a dansat alături de Royal Danish Ballet, în roluri de creație precum Prințul Siegfried ( “Lacul lebedelor“), Albert ( “Giselle“),  sau roluri în lucrări de balet contemporane semnate de Peter Martins și Kevin O’Dale. În calidate de director artistic al companiei “Sankt-Petersburg Classical Ballet”, Andrei Batalov a îmbrățișat marile tradiții ale baletului rus, lasate posterității de marii maeștri coregrafi ai trecutului: Marius Petipa, Lev Ivanov, Alexander Gorsky, Mihail Fokin.

Cea mai cunoscută lucrare de balet a lui Ceaikovski, „Lacul lebedelor” a fost compusă între 1875 și 1876, la cererea dramaturgului Vladimir Petrovich Begichev (care va semna libretul împreună cu Vasilie Gheltzer), în schimbul unui onorariu de 800 de ruble. Baletul relatează povestea prințesei Odette care, în urma unui blestem, este transformată în lebădă, o narațiune bazată, printre altele pe o poveste a autorului german Johann Karl August Musäus, „Der geraubte Schleier (Vălul furat)” sau pe basmul rusesc, „Rața albă”.

Ca și alte lucrări ale lui Ceaikovski, baletul „Lacul lebedelor” – a cărui premieră a avut loc în 1877, la teatrul moscovit Bolșoi Teatr – a fost primit cu destulă reticență de publicul rus, vorbindu-se, în presa vremii de dificultatea interpretativă a muzicii și de coregrafia neinspirată semnată de Julius Reisinger. Aplauzele au venit de-abia în anul 1895, după moartea lui Ceaikovski, odată cu montarea noii concepții coregrafice, realizată de iluștrii coregrafi Marius Petipa și Lev Ivanov, care activau la Teatrul Mariinsky din Sankt-Petersburg. Grație acestei excepționale colaborări, al cărui rod de altfel, stă și astăzi la baza majorității reprezentațiilor baletului, va fi pusă în valoare geniala partitură muzicală a lui Ceaikovski, schimbând, odată pentru totdeaună, istoria baletului.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.