Știri: Spectacolul-eveniment ”Vlaicu Vodă” – din satul medieval, pe micul ecran

205
Imagine din spectacolul ”Vlaicu Vodă”, cu Gavril Pătru în rolul titular
Imagine din spectacolul ”Vlaicu Vodă”, cu Gavril Pătru în rolul titular

Spectacolul-eveniment ”Vlaicu Vodă” va fi difuzat pe TVR 1, duminică, 18 noiembrie 2018, ora 17.25. Producția a fost preluată pentru televiziune de Casa de Producție TVR, oferind astfel publicului larg ocazia de a urmări cel mai complex spectacol de teatru în aer liber realizat până acum în România și, totodată, cel mai amplu demers cultural de pe agenda Centenarului Marii Uniri. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului București, prin Teatrul Excelsior din București și s-a desfășurat în perioadele 8 – 10 iunie și 22 – 26 august 2018, în Piața Constituției din București. Preluarea pentru televiziune poartă semnătura regizorului Andrei Măgălie.

Foto Vlaicu Voda-1

Pornind de la drama istorică ”Vlaicu Vodă” de Alexandru Davila, ce evocă perioada domniei lui Vladislav I (1364 – 1377), regizorul Horia Suru și scenograful Cristian Marin, alături de compozitorul Petre Ancuța, au creat un spectacol de teatru total, memorabil, care dezvăluie surprinzătoarea actualitate a problematicii pe care piesa-sursă o aduce în prim-plan. În premieră absolută, povestea lui Vlaicu Vodă a fost transpusă cu maximă autenticitate în ”decorul” epocii pe care o evocă – satul românesc medieval –, ceea ce a oferit publicului șansa unei întâlniri revelatoare cu istoria, cu tradiția populară românească și cu spectacolul de teatru. Reconstituit în mărime naturală de o echipă de maeștri butafori, satul a fost deschis vizitatorilor, care au fost impresionați de casele, turnurile de apărare, biserica și spațiile gospodărești readuse la viață în detaliu, dar și de atelierele meșteșugărești (olărit, sculptură în lemn, pictură pe scuturi și pielărie) la care au putut participa pe durata zilei.

Vlaicu Voda-3

Prin toate resursele artistice, tehnice și logistice pe care le-a implicat, spectacolul-eveniment Vlaicu Vodă” a reprezentat un demers cultural fără precedent în spațiul autohton, concurând chiar pentru un loc în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare gradenă rotativă folosită într-un spectacol. În ”culisele” superproducției Vlaicu Vodă” s-a aflat o echipă alcătuită din 700 de artiști care au făcut posibilă evocarea universului rural românesc al secolului al XIV-lea: actori, regizori, scenografi, artizani, butafori, muzicieni (Bălașa Percussion, formația Trei Parale, Corul Ascendis), dansatori, dar și figuranți, călăreți, pirotehniști și tehnicieni de scenă. Un alt element care a conferit unicitate producției ”Vlaicu Vodă” a fost gradena rotativă, amplasată în centrul satului medieval, care i-a purtat, la propriu, pe spectatori de la un tablou la altul al intrigii, ajutându-i să devină și mai mult parte din poveste.

Experiența Vlaicu Vodă” s-a bucurat de aprecierile la superlativ ale tuturor celor care au luat parte la spectacol sau au explorat satul medieval – fie aceștia spectatori obișnuiți, oficiali ai ambasadelor sau personalități ale culturii române. 

Duminică, 18 noiembrie 2018, ora 17.25, superproducția ”Vlaicu Vodă” va ajunge, din satul medieval, direct pe micile ecrane, pe canalul național de televiziune, prilej de neratat de a descoperi un spectacol menit să rămână în istorie!

Comunicat al Teatrului Excelsior din București

”Vlaicu Vodă” – teaser

Detalii despre spectacolul ”Vlaicu Vodă” în Leviathan.ro

”Vlaicu Vodă” – un spectacol pentru Centenarul României Mari de Daniela Șontică

Revista Culturală Leviathan a fost partener media al evenimentului.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.