Știri: Suită de evenimente organizate la Palatul Regal din Madrid pentru marcarea finalului Preşedinţiei Române la Consiliul Uniunii Europene şi a 90 de ani de la vizita Reginei Maria în Regatul Spaniei (26 iunie – 5 iulie 2019)

146
regina maria madrid icr

Ambasada României în Regatul Spaniei, Reprezentanţa Institutului Cultural Român de la Madrid și Patrimoniul Național al Spaniei (organism public care se ocupă de administrarea și întreținerea bunurilor istorice ale Coroanei Regale a Spaniei) organizează miercuri, 26 iunie 2019, la Palatul Regal din Madrid o serie de evenimente dedicate finalului președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene şi a împlinirii a 90 de ani de la vizita Reginei Maria în Spania: o expoziție fotografică integrată cu materiale din arhiva bibliotecii Palatului Regal, o conferinţă despre rolul Reginei Maria în diplomaţia românească și un concert extraordinar susținut de Cvartetul ”Enescu” în Sala Coloanelor din Palatul Regal.

Expoziția este formată din fotografii inedite și cărți, precum și documente referitoare la vizita Reginei Maria în Spania, pentru prima oară expuse publicului. Fotografiile provin, in cea mai mare parte, de la Arhivele Naționale ale României, în timp ce Biblioteca Palatului Regal va expune următoarele materiale inedite: portrete ale Reginei purtând semnătura acesteia, cartea Reginei, ”My country”, volumul ”Hommage de la Roumanie à Ferdinand le Grand” și imagini ale Reginei reflectate în presa spaniolă. Vor fi expuse și documente ale Casei Regale spaniole privind organizarea vizitei Reginei în perioada martie – mai 1929.

Expoziția fotografică este curatoriată de istoricul Anca-Beatrice Todireanu și cuprinde 12 panouri de mari dimensiuni care evocă personalitatea Reginei Maria, neobosita sa activitate umanitară, diplomatică, artistică și de promovare a culturii și a tradițiilor poporului român, precum și imagini din jurnalul din 1929 privind vizita în Spania. Grafica este realizată de Roland Edgar Vasiliu, lector universitar la Facultatea de Arhitectură ”Ion Mincu” din Bucureşti.

Expoziția va fi deschisă publicului larg până la data de 5 iulie 2019, intrarea fiind gratuită, însă sub rezerva înscrierii la link-ul următor: http://bit.ly/exporeinamaria.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.