Știri: Un eveniment special de Ziua Universală a Iei (24 iunie 2019, București)

187
ii de sarbatoare

logo carte rubrica leviathan.roMuzeul Municipiului București vă invită să participați luni, 24 iunie, ora 18.00, la evenimentul prilejuit de lansarea volumului ”Ii de sărbătoare din Colecția Muzeului Dr. Nicolae Minovici” de dr. Maria-Camelia Ene, șef Birou Istorie Bucureșteană, MMB.

Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1) este cel care găzduiește această întâlnire cu autoarea cărții și invitații săi – prof. univ. dr. Adina Nanu și Adrian Buga, expert, istoric și critic de artă.

Această lucrare este dedicată portului tradiţional românesc de sărbătoare din patrimoniul etnografic al Muzeului Dr. Nicolae Minovici și a văzut recent lumina tiparului. Apărută la Editura Muzeului Municipiului București cartea, scrisă de dr. Maria-Camelia Ene, documentează în capitolele sale apariția stilului național, originea portului popular românesc, asimilarea portului țărănesc de către costumul de curte, imaginea plastică a portului popular românesc și prezintă pe larg costumul popular din cadrul Muzeului Dr. Nicolae Minovici.

Colecția de ii donate de Nicolae Minovici este, astfel, pentru prima dată catalogată și publicată într-un volum de referință, după un an de cercetare, identificare și catalogare, proiect realizat de autoare, expert acreditat în costum urban și vestimentație cu valoare istorică, etnografică și memorială. Dincolo de plăcerea lecturii, volumul reprezintă un catalog de referință pentru organizarea unei colecții sau un îndreptar de bune practici privind alegerea unei piese autentice din colecția etnografică dorită.

”Recuperarea patrimoniului Minovici reprezintă o reală provocare aflată în desfășurare de aproape cinci ani. După reabilitarea Vilei Nicolae Minovici de către Primăria Municipiului București între anii 2014 – 2015, apoi reintroducerea ei în circuitul turistic în 2016, urmată de redeschiderea expoziției permanente cu piese din colecția donată de Nicolae Minovici între anii 2017 – 2018, se cuvine să continuăm cu publicarea patrimoniului în repertoare tematice. În spatele acestor proiecte au fost și alte preocupări privind conservarea patrimoniului, fotografierea și cercetarea fiecărei piese, clasarea celor mai valoroase dintre ele de către experți acreditați și, în final, publicarea repertoarelor de colecție”, a precizat Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului București, în prefața lucrării ”Ii de sărbătoare din Colecția Muzeului Nicolae Minovici”.

Comunicat al Muzeului Municipiului București

Arhiva Muzeul Municipiului București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.