Știri: ”Tosca”, celebra operă a lui Puccini, pe scena Operei Naționale București (29 mai 2019)

90
tosca opera nationala bucuresti
”Tosca”, Opera Națională București

logo rubrica musica leviathan.roOpera Națională București prezintă miercuri, 29 mai 2019, la ora 18.30 spectacolul ”Tosca” de Giacomo Puccini. Regia, decorul, costumele și light design-ul poartă semnătura lui Mario De Carlo. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Distribuția: Floria Tosca: Lăcrimioara Cristescu – invitată; Mario Cavaradossi: Adrian Dumitru; Scarpia: Ștefan Ignat; Cesare Angelotti: Daniel Pascariu; Sacrestano: Valentin Vasiliu; Spoletta: George Vîrban; Sciarrone: Florin Simionca; Un carceriere: Dan Indricău; Un pastore: Mădălina Barbu. Corul Operei Naționale București este pregătit de Daniel Jinga, iar corul de copii de Smaranda Morgovan. Asistenți de regie Claudia Machedon și Paula Gherghe.

Imagine și montaj: Sebastian Bucur, Opera Națională București

Pentru premiera de pe scena Operei Naționale București, regizorul Mario De Carlo a pregătit o punere în scenă ambițioasă, după cum însuși declară: ”Tosca este cea mai tragică operă a lui Puccini. Covârșitoarea sa teatralitate se regăsește în totalitate pe scenă, în situații și în muzică. Un regizor sensibil are cu Tosca o sarcină ușoară: trebuie să închidă ochii și… să se lase purtat. Puccini nu e un compozitor asociat verismului, dar e indubitabil că în Tosca autorul insistă pe detalii realiste și că este în căutare de efecte scenice în nuanțe puternice. Tocmai exacerbarea aspectelor de cruzime și morbiditate constituie un trait d’union cu coduri reprezentative ale unui teatru care pleacă din trucurile lui Seneca și, de-a lungul execuției în scena Teatrului Elisabetan, ajunge până la râurile de sânge specifice teatrului Grand Guignol. Toți trei protagoniștii mor și au parte de o moarte violentă. Suntem la ani lumină depărtare de morțile languroase ale eroilor și eroinelor din melodrame. Aici este nimicirea care învinge sentimentele, impulsurile și pasiunile. Supliciul este adevăratul protagonist al operei. Supliciul arhetipal care are în el însuși rațiunea și se impune ca unic element decisiv, prin ritual, exhibiție și spectacularizare. Am găsit inspirația în ceea ce Michael Foucault numea Splendoarea chinului.”

Impresionanta operă, care are la bază o piesă de teatru a dramaturgului francez Victorien Sardou, ”Tosca” este, fără doar și poate, o dramă puternică, asemenea vieții din care a fost eliminată orice scenă plictisitoare; o dramă a unei mari iubiri – cea dintre o divă a muzicii de operă, Floria Tosca, și un tânăr pictor talentat, Cavaradossi –, cu realități istorice precum domnia Mariei Carolina, fiica Mariei Terezia și sora Mariei Antoaneta, precum și de înfrângerea în final a Austriei de către Napoleon în bătălia de la Marengo, cu acțiuni încărcate de sadism, cu sentimente extrem de puternice precum gelozia, ura, teama.

Această lucrare complexă, a cărei forță Puccini a intuit-o încă dinainte de a o compune – ”o operă de care am nevoie”, spunea el pe atunci – nu încetează să încânte nici după mai bine de un secol de la premiera mondială. Ceea ce înseamnă că spectatorii oricărei generații au nevoie, așa cum a avut și Puccini, de această operă. ”Tosca” rămâne așadar o oglindă în care ne privim cu toții, din când în când, culmile și coborâșurile sufletului.

Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei Naționale București (program luni – duminică între orele 10.00 – 13.00 și 14.00 – 19.00).

Sponsor oficial: Enel Green Power
Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea, Leonidas, Bograve Luxury
Parteneri: Artmark, Sansha
Partener de tradiție: RFI România
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Romantic FM, Gold FM, Radio Seven, Marea Dragoste, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, Agerpres, Ziare.com, Business24, Raftul cu Idei, Leviathan.

Interviu cu dirijorul Tiberiu Soare

Imagine și montaj: Sebastian Bucur, Opera Națională București

Comunicat al Operei Naționale București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.