Știri: „Viață șocantă. Scrieri despre evrei” – prezentare de carte de Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului din România (6 octombrie 2021, Tel Aviv)

42
ziua-holocaustului-2021

logo icrInstitutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Ambasada României în Israel, vă invită la prezentarea în Israel a volumului Viață șocantă. Scrieri despre evrei de Laszlo Alexandru (Editura Saga, 2021).

Evenimentul este dedicat marcării Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului din România și va avea loc miercuri, 6 octombrie 2021, ora 18.00, la sediul ICR Tel Aviv (Bd. Shaul Hamelech nr. 8, etaj 6).

Manifestarea, moderată de Martin Salamon, director ICR Tel Aviv, va beneficia de participarea E.S. Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel, precum și de participarea online a prof. Laszlo Alexandru, autorul volumului. De asemenea, va fi difuzată intervenția înregistrată a editorului cărții, Adrian Grauenfels, directorul Editurii Saga.

În conformitate cu restricțiile actuale impuse de autoritățile locale, pentru participare va fi necesară respectarea regulilor de igienă și distanțare și prezentarea certificatului de vaccinare sau a unui test Covid negativ.

După eveniment, va fi difuzată înregistrarea integrală a programului și va fi publicat un scurt reportaj video, cu subtitrare în limba ebraică, pe platformele de social media ale ICR Tel Aviv.

„Reiau pagini academice și/sau polemice pe care le-am scris cu diverse ocazii, în ultimii aproape douăzeci de ani. Ele s-au publicat, pe măsură ce se desfășurau anumite evenimente și au fost menite să exprime uimirea, neîncrederea, amărăciunea sau revolta mea. Toate au în centrul lor tema evreiască, dezbătută în cultura română unde, în condițiile democrației recîștigate după decembrie 1989 și ale libertății cuvântului, s-au impus și marile probleme rămase neclarificate din perioada interbelică. Unele intervenții mi-au fost stimulate de invitațiile de-a participa la conferințe internaționale, la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, București, la Universitatea din Chișinău, Republica Moldova. […] Deși aceste pagini au la temelia lor o nedumerire, o discrepanță etică, pe care nu aveam de gînd s-o accept tăcut, ele sunt elaborate apoi într-o manieră preponderent rațională, analitică, prin recursul la argumente, explicații, citate și analize.” – Laszlo Alexandru.

Critic literar, eseist și traducător, Laszlo Alexandru este doctor în filologie al Universității Babeș-Bolyai Cluj, cu teza Criticul literar Nicolae Manolescu (1999) și predă limba italiană la Colegiul Naţional „G. Bariţiu” din Cluj. Printre volumele publicate se numără: Criticul literar Nicolae Manolescu (2003; ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, 2009); Vorbind – cu Gheorghe Grigurcu şi Ovidiu Pecican (2004); Muzeul figurilor de ceară, polemici (2009); Memorator de limba italiană. Gramatică practică (2007), Lectura lui Dante (2021). A publicat peste 200 de articole, eseuri şi polemici, în reviste culturale din România, S.U.A., Israel, Germania, Italia. Este colaborator permanent, ca titular de rubrică, la revista culturală „Tribuna” din Cluj. Este redactor asociat, ca titular de rubrică, la revista „Obiectiv cultural” din Brăila. A înfiinţat şi conduce pe internet revista culturală poliglotă „E-Leonardo”. A participat la colocvii și simpozioane de specialitate, a susţinut conferinţe în limbile română, italiană sau engleză, la Bucureşti, Cluj, Beclean, Bistriţa, Brăila, Sighetu Marmaţiei și Rodna, pe diverse teme de literatură română și italiană, precum și de comunicare culturală poliglotă pe internet. A fost invitat special în diverse emisiuni culturale radiofonice sau televizate.

Comunicat al ICR Tel Aviv

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.