”Toamna mallorchină și fierul de călcat” de Pușa Roth

1258
istoric fier de calcat pusa roth palma de mallorca

istorii și istorioare rubrica de pusa roth logo leviathan.roPrivind la toamna mallorchină, treceam agale pe una dintre străzile Palmei şi mi-a atras atenţia, printre altele, o reclamă care oferea servicii de călcat rufe. Obișnuinţa, bat-o vina, cu spălătoriile care rezolvă ambele servicii! Astfel, am început să scotocesc pin memorie, gândindu-mă la utilitatea fierului de călcat, la istoria acestui obiect atât de des folosit în fiecare casă. Mi-am adus aminte de robele aristrocraţilor greci, de pliurile care trebuiau călcate ca să arate impecabil, apoi la rochiile fastuoase ale altor secole şi am ajuns la concluzia că trebuie să-mi întregesc informaţiile privitoare la acest obiect casnic şi la drumul lui prin istorie.

fier de calcat vechi

Numele celui care a inventat acest obiect nu a fost reţinut de istorie, dar am aflat şi vă împărtăşesc şi domniilor voastre că prin secolul întâi, în China, s-au folosit pentru călcat vase metalice umplute cu mangal. Se pare însă că grecii au fost primii care au folosit un fier de călcat cu role pentru a creea pliuri pe robe, încă din anii 400 î. Hr. Evident, şi romanii au folosit un manglu de mână, care este aproape identic cu fierul de călcat din zilele noastre, şi anume pentru a bate hainele. Prin bătaie, încreţiturile erau eliminate de pe haine. Apoi, s-a folosit lemnul care era asemănător cu un teasc. Romanii foloseau multe instrumente care erau utilizate pentru presarea ţesăturii, pentru a scăpa de încreţituri. În Europa s-au folosit plăci de fontă triunghiulare prevăzute cu un mâner începând cu secolul al XVII-lea. Ulterior, au apărut fiare de călcat din fontă umplute cu mangal. Bunica călca cu fier umplut cu jar, mi-aduc aminte bine, şi chiar mama l-a folosit o vreme, pentru că era greu şi călca impecabil, numai că ea îl încingea pe aragaz. Uite aşa se scrie istoria!

fier de calcat vechi

fier de calcat modernApoi a apărut fierul încălzit electric, un pas uriaş în evoluţia acestei ustensile. De data aceasta istoria a reţinut numele inventatorului. Este vorba de Henry W. Seeley care a inventat fierul de călcat electric în 1882. Apariţia acestui fier de călcat a fost o expresie a industralizării. În acelaşi an a apărut în Franţa fierul de călcat cu arc de carbon, dar nu a fost folosit, fiind considerat periculos. Primul fier electric termostatat a apărut în 1920. Mai târziu, Thomas Sears a inventat fierul de călcat cu aburi. Primul fier electric cu aburi a fost introdus în sistem comercial în anul 1926 de către o spălătorie din New York, dar fără succes. Abia din 1938, fierul de călcat a fost folosit pe scară industrială.

Acum se găsesc fiare de călcat sofisticate, numai dorinţa de a călca să existe, fiindcă trebuie să recunoaştem că multora nu prea le dă inima ghes să pună mâna pe fierul de călcat. Eu mă înscriu cu sinceritate în această categorie, deși nu pot pleca din casă cu hainele ca o armonică. Dar ce să faci? La noblesse oblige!

Vorbeam de toamna mallorchină care este o vară spre sfârşite cu scurte interludii ploioase. Parcă ce poţi să faci? Fiecare cu toamna lui!

Octombrie 2016

Arhiva rubricii Istorii și istorioare de Pușa Roth 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.