Trei galerii din România la Târgul de Artă Contemporană – ARCO Madrid (22–26 februarie 2017)

1215
Arco Madrid - Galeria Ivan Plan B si Sabot
Sursa foto: www.publico.es

„Și timpul pictează„- spunea Francisco Goya, și tot el a adăugat: „eu nu văd în natură decât corpuri luminate şi corpuri neluminate, planuri care înaintează şi planuri care se retrag. Ochiul meu nu zăreşte niciodată trăsături, nici detalii. Pensula mea nu trebuie să vadă în natură mai bine decât mine”.

Ar trebui să ne reamintim de ce a făcut această afirmație tulburătoare celebrul pictor și gravor pictor spaniol, cel care a trăit și a creat la răspântia secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea. La un secol după Diego Velázquez și cu un secol înainte de Pablo Picasso, Goya este punct de referință pentru două veacuri de pictură spaniolă. Ani de-a rândul Goya a fost artistul curții regale, la fel ca și mulți alți pictori ai secolului al XVIII-lea. Ar fi rămas probabil creator al unei picturi liniștite, echilibrate, dacă nu s-ar fi îmbolnăvit: surzenia îl izolează de lume și îl eliberează de convenția picturii oficiale. La aproape cincizeci de ani, Goya pornește într-o incursiune în străfundurile misterioase și zbuciumate ale sufletului omenesc. Ochiul lui sarcastic, demascator, nu iartă pe nimeni.

Sigur, amintind că Madridul a fost construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, orașul a devenit capitală în anul 1561, în timpul domniei lui Filip al II-lea de Habsburg, revenim la realitatea anului 2017, prezentându-vă evenimentele românești care se vor desfășura aici, în perioada 22-26 februarie, și mai exact Târgul Internațional de Artă Contemporană ARCO Madrid (Feria Internacional de Arte Contemporáneo) la care vor fi prezente trei galerii românești: IVAN (București), Plan B (Cluj-Napoca / Berlin) și SABOT (Cluj-Napoca), care vor expune lucrări ale artiștilor Horia Bernea, Ștefan Sava, Mihai Olos, Radu Comșa și Lucie Fontaine.

Galeria IVAN revine la ARCO cu doi artiști: Horia Bernea și Ștefan Sava. Conceptul standului își propune o întâlnire spațială și simbolică între doi artiști cu pregătiri și interese diferite, dar care au un punct de întâlnire în căutarea a noi modalități de transpunere conceptuală și vizuală a fațetelor realității. Lucrările lui Horia Bernea ce vor fi expuse, din perioada anilor ’60-’70, ilustrează explorările experimentale, conceptuale și pop mai puțin prezentate în expoziții internaționale. Reprezentant al conceptualismului în perioada comunistă, în anii de relativ dezgheț, Bernea a elaborat un program de cercetare artistică pe care l-a numit „iconografie post-cognitivă„, reflectat în desene, picturi și alte medii. Tânărul artist Ștefan Sava se află într-un demers de investigare teoretică a consecințelor traumatice ale calamităților istorice ale secolului XX și a istoriei personale, prin fotografie, video, performance și instalații.

Galeria Plan B va prezenta în cadrul standului opera artistică a lui Mihai Olos. Născut la Baia Mare în 1940, artistul a activat atât în România, cât și în Germania, în perioada 1979-2000. Creația sa traversează diverse medii, de la pictură, desen, performance, happening până la literatură și explorează diverse tendințe stilistice, de la conceptualism la minimalism. La standul Galeriei Plan B de la Târgul ARCO va fi prezentat conceputul „Olospolis” dezvoltat de artist îndeosebi în perioada 1970-1990 care, inspirat din sculptura în lemn maramureșeană, convertește structura obiectelor simbolice tradiționale în modele pentru o construcție urbană a viitorului. Influența constructivismului, a abstracționismului în lucrările sale, dar și implicarea sa socială, l-au propulsat printre liderii generații sale artistice. Participarea la Documenta 6, în 1977, l-a apropiat pe Mihai Olos de Joseph Beuys, acesta din urmă devenind un admirator al sculpturilor și acționismului său. O retrospectivă Mihai Olos este în curs la Muzeul Național de Artă Contemporană, în curatorierea directorului său, Călin Dan.

Galeria SABOT va prezenta doi artiști tineri, Radu Comșa și Lucie Fontaine. Radu Comșa (n. 1975), activează în Cluj-Napoca. A expus în Ungaria, Danemarca, Polonia, Italia, Cehia, Statele Unite, în expoziții de grup sau individuale. Pornind de la arhitectura modernistă ori muzica atonală, artistul realizează „transpuneri” pe diverse materiale (ciment, textile) și forme. Lucie Fontaine (n. 1982, Colmar) activează în Franța și Italia și a expus de-a lungul timpului la galeria Marianne Boesky din New York, Galerie Perrotin din Paris, Artport în Tel Aviv, iar în perioada următoare își va prezenta lucrările în Bali, Indonezia, și Tokyo.

Programul evenimentului:

  • Miercuri 22 și joi 23 februarie, în intervalul 12.00 – 20.00 (acces exclusiv pentru profesioniști)
  • Vineri 24, sâmbătă 25 și duminică 26 februarie, în intervalul 12.00-20.00 (acces pentru publicul larg)
  • Inaugurarea oficială este programată să aibă loc, joi 23 februarie, la ora 10.00 (acces exclusiv în baza invitației).

Intrarea se face pe bază de bilet. Pentru mai multe detalii referitoare la tarifele practicate, accesați pagina de Internet ARCO:
http://www.ifema.es/arcomadrid_01/Visitantes/PublicoGeneral/index.htm

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.