Trei pași pe care să îi urmezi atunci când semnezi un antecontract de vânzare-cumpărare – articol de Iulia Zorzoliu

142
juridice contract vanzare cumparare

logo rubrica juridicePentru a face o scurtă introducere în subiect, trebuie explicat, în primul rând, ce este un antecontract de vânzare-cumpărare. Acesta, numindu-se și promisiune de vânzare-cumpărare, este un act care se încheie între vânzătorul și cumpărătorul unui imobil în momentul în care s-au decis asupra obiectului, asupra prețului de vânzare și asupra momentului în care doresc să încheie contractul final de vânzare.

În ceea ce privește forma de încheiere a promisiunii de vânzare-cumpărare (antecontractului), legea stabilește că, în principiu, ea este valabilă și atunci când este încheiată sub semnătură privată, dar de obicei, acesta este semnat prin intermediul unui notar public.

Primul pas pe care trebuie sa îl faci înainte de a semna un antecontract de vânzare-cumpărare este de a verifica documentele de proprietate ale imobilului. Cele mai importante acte care trebuie verificate sunt: istoricul dobândirii proprietății, autorizația de construire, certificatul de urbanism. De asemenea, verifică stadiul real al construcției, acesta să fie conform cu cele spuse de dezvoltator sau de consultanții imobiliari.

Al doilea pas este să verifici ce set de reglementări interne ale ansamblului există sau va exista în funcție de stadiul de dezvoltare al imobilului. La antecontract poate fi anexat și Regulamentul de ordine interioară în care să fie descrise regulile generale care privesc utilizarea spațiilor comune și ale ansamblului rezidențial.

Al treilea pas și cel mai important este să verifici draftul final al antecontractului înainte de întâlnirea pentru semnare pentru a avea timp să îl citești cu atenție și pentru a putea cere clarificări pentru anumite clauze dacă este nevoie. Nu uita să verifici clauzele de reziliere și condițiile de reziliere ale antecontractului.

Rubrica „Juridice” fiind interactivă, așteptăm întrebările dvs. pe site (la comentarii) sau la adresele de e-mail: zorzoliu.iulia@gmail.com, leviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.compusa.roth@yahoo.com

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.