În curs de apariție la Editura Leviathan: „Despre corp și frumusețe în viață și în arte” de Dan Caragea

200
dan caragea despre corp si frumusete

logo editura leviathanPeste câteva zile la Editura Leviathan va apărea eseul Despre corp și frumusețe în viață și în arte de Dan Caragea, ediție electronică (pdf pe portalul editurii, acces gratuit). 112 p., cu ilustrații color. ISBN 978-606-95136-9-9.

Cartea lui Dan Caragea, spune autorul,nu este o lucrare științifică de teorie a artei. Este, mai degrabă, un eseu subțire, aproape fără referințe și fără bibliografie, ivit din câteva însemnări vechi și nelegate și care a fost scris în flux continuu, timp de trei luni, în 2013, când întâmplarea a făcut să găsesc, într-o librărie clujeană, o prețiozitate care mi-a dăruit cheia primei viziuni: Henri-Pierre Jeudy, Corpul ca obiect de artă, București, Eurosong & Book, 1998. […]

Dan Caragea
Dan Caragea

În textul acestui eseu și în ilustrații, m-am referit mai ales la frumusețea corpului feminin privit cu ochiul contemporan și, îndeosebi, la fotografiile de nuduri artistice, care au depășit, de departe, în preferințele publicului, execuțiile picturale.” (Dan Caragea, Câteva cuvinte înainte).

Eseu „subțire”, cum îl definește autorul, în sensul că nu presupune o amplă extindere a subiectului/temei în discuție, volumul este însă o consistentă și atrăgătoare contribuție la o estetică actuală a corpului și frumuseții feminine, văzută în permanentă raportare la istoria reprezentării plastice a acestora. Cele 12 capitole aduc în discuție teme și motive subsumate ideii de contemplare a chipului și corpului feminin în viață și în artă, conducând astfel cititorul spre o reprezentare amplă a problematicii supuse unei analize fine, care îmbină fericit, fără ostentație, erudiția în domeniul artelor vizuale cu psihologia și cu elemente – aș spune – de sociologie a imaginii, ceea ce conferă originalitate demersului lui Dan Caragea. Capitolele, fiecare dintre ele cu ilustrații elocvente, se intitulează: Spectacolul străzii, Fotomemorii, Reprezentare și reprezentație, Scenariile morții, Frumusețe și farmec, Artistul și modelul, Portret și psihologie, Mișcare și repaus, Cuplu și spectator, Pielea și semnele, Întregul și partea, Metamorfoză și antropomorfizare.

Costin Tuchilă

Ilustrații din volum

Despre Dan Caragea, click aici.

Vezi și: Profesorul Dan Caragea, Portugalia: „Nu am abandonat România. Trăiesc și astăzi în două lumi și jumătate…”, „Occidentul Românesc”, noiembrie 2021,  click aici.

Portalul Editurii Leviathan, click aici.

Fragment din volum, capitolul Spectacolul străzii, în revista „Leviathan”, anul IV, nr. 4 (13), oct.–dec. 2021, pp. 130–131, click aici.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.