”«Tribuna» la aniversare” de Ani Bradea

976
revista-tribuna-cluj-60-de-ani-696x398

Între 20 și 23 octombrie 2017 a avut loc în Cluj-Napoca cea de-a V-a ediție a Zilelor Revistei Tribuna, manifestare culturală devenită deja tradiție. Sărbătoarea din acest an a evocat o vârstă rotundă a ”Tribunei”, se împlinesc șaizeci de ani de apariție neîntreruptă, după ce o nouă serie începea la 10 februarie 1957, fără să uităm, desigur, că fondatorul ”Tribunei” a fost Ioan Slavici, la 1884. De cincisprezece ani Revista de cultură ”Tribuna” apare sub egida Consiliului Județean Cluj. În ultimii cinci ani, sub conducerea managerului Mircea Arman, revista a fost transformată atât la nivelul formei cât și al conținutului. ”Tribuna” apare acum într-o excelentă formă grafică și a devenit cu adevărat o revistă de cultură, depășind zona exclusiv literară în care se găsea. Este distribuită în toată țara, dar este cunoscută și dincolo de granițele ei. În urmă cu un an a fost creată și varianta electronică, ”Tribuna Magazine”, unde sunt postate, până în prezent, articole în limbile română, engleză și italiană. ”Tribuna” a stabilit contacte și a călătorit, la invitația unor instituții de cultură europene, în Franța, Italia și Ungaria, unde s-au organizat prezentări ale revistei, ale cărților apărute la Editura Tribuna, dar și expoziții în care copertele publicației au fost expuse ca obiecte de artă.Tribuna nr 361 16–30 sept 2017

În deschiderea manifestărilor, vineri 20 octombrie, actrița Diana Cozma a susținut un recital, lectură inedită din D. R. Popescu, un adevărat succes de public. Într-o sală arhiplină, Diana Cozma a dat viață, pe rând, trecând uimitor de la un rol la altul, metamorfozându-se perfect, personajelor din piesa Ruga” a lui Dumitru Radu Popescu. La prima impresie o comedie, s-a dovedit, pe parcursul prezentării, că avem de-a face cu o incizie adâncă și dureroasă în societatea românească din zilele noastre, cu accente care îndeamnă la o reflecție cât se poate de serioasă. Textul poate fi citit în ”Tribuna”, nr. 363, din 16–31 octombrie 2017, fiind prima și singura apariție, până în acest moment, a unui fragment din piesa pe care ne-o pregătește marele scriitor român, membru al Academiei Române.

zilele revistei tribuna

Urmare a contactelor internaționale stabilite, invitatul special din acest an la Zilele Revistei Tribuna a fost scriitorul Alessandro Cabianca, profesor al cunoscutei Universități din Padova, Italia, după ce, în primăvară, domnia sa a fost gazda unei delegații a Revistei Tribuna la Musei Civici Angli Eremitani din Padova, unde s-au lansat două cărți de poezie apărute la Editura Tribuna, traduse în și din italiană de către prof. Ștefan Damian. La Cluj, Alessandro Cabianca a susținut o conferință, în cea de-a doua zi a manifestărilor dedicate aniversării ”Tribunei”, pe teme mitologice. Mai exact am putut asista la o încercare de reinterpretare a unor mituri, în baza unor dovezi și scrieri mai puțin luate în considerare, dar care ar rescrie, în viziunea domniei sale, unele povești din mitologia clasică. Cercetarea este folosită de Alessandro Cabianca în creația proprie, în piesele de teatru pe care acesta le scrie, alături de alte lucrări în proză. Dar și în poezie, pentru că duminică, 22 octombrie, scriitorul italian ne-a recitat dintr-un volum al său, apărut în ediție bilingvă, italiană și română, în traducerea prof. Ștefan Damian, cel care a citit și varianta românească a poemelor. Prezența lui Alessandro Cabianca la Cluj-Napoca, invitat la Zilele Revistei Tribuna, a întregit într-un mod admirabil schimbul cultural început cu succes în luna aprilie 2017, de către delegația ”Tribunei” în Italia, la Roma, Accademia di Romania, la Padova, amintită deja, și la Institutul Cultural Român din Veneția.

Tot sâmbătă, 21 octombrie 2017, academicianul Alexandru Boboc a susținut conferința cu titlul: Convențional în limbajul artei moderne”, un privilegiu pe care domnul academician l-a oferit, ca de fiecare dată, cu generozitate participanților la evenimentul organizat de către Revista Tribuna. Expunerea, deosebit de provocatoare, care ne trimite din pictură în literatură și de la filosofie la muzică (domnia sa este și autorul unei cărți cu o temă apropiată, Filosofie și muzică, prolegomene la o fenomenologie a muzicii în orizontul filosofiei culturii”, apărută la Editura Tribuna), poate fi citită tot în numărul 363 al ”Tribunei”, din 16–31 octombrie.

aniversare tribuna zilele revistei cluj

Pe parcursul celor trei zile dedicate manifestărilor, au avut loc mai multe lansări de carte, cinci dintre titlurile prezentate constituindu-se ca noi apariții ale Editurii Tribuna. Este vorba despre volumele: Filosofi ai crizei Europei”, semnat de prof. Andrei Marga și prezentat de autor în prima zi, vineri 20 octombrie 2017; Lux inens”, autor Vasile Zecheru; Momente din istoria Europei central-orientale (secolele XVIII–XX)”, semnat de către italianul Lauro Grassi, într-o traducere de Cristian Alexandru Damian și Ștefan Damian; romanul Siberii”, al scriitorului Radu Ulmeanu și volumul de critică literară Cărți și contexte critice”, autor Menuț Maximinian.

După lansările de duminică și recitalul de poezie susținut de scriitorul italian Alessandro Cabianca, managerul ”Tribunei”, filosoful Mircea Arman, a închis, prin cuvântul său, încă o ediție reușită a Zilelor Revistei Tribuna. Un eveniment de real succes al prestigioasei publicații clujene.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.