Pamflet: Turismul electoral – o îndeletnicire amenințată

921
Turismul electoral pe cale de disparitie..
Turiști electorali profesioniști depunând jurământul electoral

Implementarea pe scară largă a noilor tehnologii poate avea efecte devastatoare pentru una dintre ocupațiile tradiționale din spațiul mioritic, o îndeletnicire recunoscută pe plan mondial pentru pentru rolul semnificativ pe care l-a jucat în geometria democrației indigene în ultimul sfert de veac:  turismul electoral.

În spatele acestui fenomen se află o decizie a Autorității Electorale Permanente (AEP) de a modifica infrastructura electorală existentă, prin integrarea unui sistem informatic de monitorizare a prezenței la vot (SIMPV) și a unei aplicații de verificare a dreptului de vot (ADV), începând cu următoarele alegeri legislative și locale. Dacă ADV va compara datele înregistrate în bazele de date existente cu datele culese la fața locului de operatorii desemnați de Autoritatea Electorală, (afectând dramatic posibilitatea exercitării dreptului de vot pe baza actelor de identitate ale rudelor plecate în lumea celor drepți), SIMPV va limita capacitatea votantului profesionist de a fi înscris în mai multe liste electorale, semnalând imediat tentativele de vot multiplu.

În ciuda speculațiilor că pe lângă turismul electoral profesionist, vor exista și alte ramuri ale economiei electorale indigene care vor fi afectate de monitorizarea electronică a alegerilor (vezi  industria de producție și procesare a zahărului și uleiului, industria de prelucrare a maselor plastice, etc.), previziunile economice nu tind să releve variații majore în raport cu perioadele campaniilor electorale precedente. În ciuda retoricii plină de patos moralist a partidelor politice, este de așteptat ca zahărul, uleiul, pungile și gălețile să continue să joace un rol primordial în economia electorală a României profunde.

În egală măsură, și ipotezele potrivit cărora piața rurală a băuturilor spirtoase va suferi puternice contracții, ca efect al dispariției fluxurilor de capital generate de turismul electoral, par mai degrabă lipsite de substanță, în contextul în care, încă de pe vremea lui Petru Rareș  și în ciuda unor conjuncturi economice preponderent nefavorabile (vezi „Letopiseţul Ţării Moldovei până la Aron Vodă), oamenii locului au avut o relație de simbioză spiritual-culturală cu secărica, vinarsul, trascăul, comina sau tescovina, o relație care, cu certitudine, nu va fi afectată de un aspect minimal precum lipsa banilor.

Pentru “implementarea” măsurilor de limitare a turismului electoral și spiritual, Autoritatea Electorală Permanentă a demarat o campanie de recrutare a operatorilor de calculator pentru secțiile de votare. Potrivit instituției, persoanele interesate să devină operatori de calculator, se pot adresa birourilor județene ale Autorității, ale căror coordonate se găsesc la adresa de web http://www.roaep.ro/prezentare/filiala.
Criteriile de eligibiltate pentru cei care doresc să participe la selecție sunt:
• Să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România;
• Să cunoască limba română, scris şi vorbit;
• Să aibă minimum 18 ani împliniţi;
• Să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
• Să fi absolvit învățământul general obligatoriu;
• Să aibă cunoștințe de bază în tehnologia informației.

(Note: Acest articol este un pamflet şi trebuie considerat ca atare. Litera „T” afișată pe imaginea reprezentativă indică faptul că este o imagine manipulată într-un program de editare digitală a fotografiilor/imaginilor)

2 COMENTARII

  1. Cu siguranță inventivitatea românească va genera cel puțin 10, poate 20 de modalități de eludare a software-urilor… Dar, cred eu, nu cu efecte semnificative în sensul menținerii nivelului actual al turismului electoral.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.