”Umbrela” de Pușa Roth

395
umbrela istoric pusa roth istorii si istorioare

istorii și istorioare rubrica de pusa roth logo leviathan.roMă uitam zilele trecute la un film franţuzesc, Umbrelele din Cherbourg (1964), un film de dragoste, un muzical cu Catherine Deneuve şi Nino Castelnuovo în rolurile principale, cu mulzică de Michel Legrand, film nominalizat la cinci premii Oscar şi la Globul de aur, film regizat de Jacques Demy care semnează şi scenariul. Sigur, filmul este fascinant şi astăzi, deşi au trecut 56 de ani de la lansarea lui pe piaţă. Dar nu despre film aş dori să scriu, cu toate că merită pe deplin, ci despre umbrelă, acest simbol al eleganţei multe secole de-a rândul, dar şi al consumismului în epoca modernă.

Dar să trecem la pagina de istorie şi să ne reamintim că umbrela a fost folosită pentru prima dată în China acum mai bine de 4000 de ani, pentru a proteja oamenii de razele soarelui. La vremea aceea umbrela era confecţionată din mătase. Cea mai veche referinţă despre umbrela cu articulaţii apare în timpul dinastiei Wang Mang (45 î.Hr.– 23 d.Hr.), când s-a folosit una la carul ceremonial. Până atunci umbrelele erau fixe, fără a putea fi strânse.

Tot în China a apărut şi prima umbrelă din material impermeabil, obţinută prin ceruirea şi lăcuirea umbrelei din hârtie. În Egipt umbrela era indispensabilă pentru că oamenii se apărau de soare, însă cu timpul ea a devenit un accesoriu feminin care avea însă şi o încărcătură religioasă.

Europenii au preluat acest obiect, dar au făcut la început umbrele din lemn sau din oase de balenă, acoperite cu vopsea. De-a lungul istoriei, umbrela a fost identificată cu regalitatea, iar după secolul al XVII-lea devine populară în rândul femeilor din nordul Europei, acolo unde ploile erau foarte frecvente.

Primul magazin de umbrele a fost deschis la Londra în anul 1830 şi se numea James Smith & Sons, magazin care există şi astăzi.

În secolul al XIX-lea apare prima umbrelă cu spiţe din metal, inventată de Samuel Fox. Având în stoc multe suporturi folosite la crinoline şi corsete, Samuel Fox le-a folosit la umbrele şi aşa s-a ajuns la umbrela de azi.

Doamnelor şi domnilor, eu nu cred că există cineva care să nu se fi protejat de soare sau de ploaie sub o umbrelă, aşa că vă invit să revedeţi filmul Umbrelele din Cherbourg sau, dacă n-aveţi vreme, să citiţi o superbă fabulă semnată de Aurel Baranga, intitulată Fabula faptului divers:

”Deci gazela,
Domnişoara,
Se plimba prin junglă,
Seara.
Întâlneşte un leu:
«– Duduie,
Ce pantofi
Şi ce mai cuie,
Sunt dezabuzat şi trist,
Mergem să te fac un twist?»
Îi răspunse,
Prompt,
Gazela,
Împingându-l cu umbrela,
Şi roşindu-se sub fard:
«– Vrei să-l chem pe leopard?
Dumneata te porţi în junglă,
Parcă-ai fi pe boulevard.»
Gălăgie infernală…
Ce morală… Ce
Morală!…”
 

Fragment din filmul Les Parapluies de Cherbourg (Umbrelele din Cherbourg, 1964)

Vezi arhiva rubricii Istorii și istorioare de Pușa Roth

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.