Valentine’s Day sau Ziua Îndrăgostiţilor

120
Sfântul Valentin de Terni supraveghind construcția bazilicii sale la Terni, dintr-un manuscris francez din secolul al XIV-lea
Sfântul Valentin de Terni supraveghind construcția bazilicii sale la Terni, dintr-un manuscris francez din secolul al XIV-lea

fila de calendar rubrica leviathan.ro14 februarie, „Ziua Sf. Valentin”, ziua darurilor şi a iubirii, sărbătorită mai ales în Europa Occidentală şi SUA. Această zi este marcată şi în România, deşi la români există „Dragobetele”, o sărbătoare dedicată zeului dragostei cu acelaşi nume, care se celebrează la diferite date, în funcţie de zonele ţării, între 24 februarie şi 25 martie.

Sfântul Valentin sau Valentin din Terni (latin. Valentinus) este un martir declarat ca sfânt al creștinilor romano-catolici, fiind episcop în Interamna (azi: Terni, Umbria, Italia). A fost hirotonit preot de către Sfântul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de către Papa Victor I, în anul 197. Sfântul Valentin a fost arestat, torturat și decapitat la Roma, în 14 februarie 269. Ar fi fost ucis în secret, în timpul nopții, pentru a se evita răscoala populației din Terni.

Sărbătoarea Sfântului Valentin din 14 februarie a fost înființată pentru prima dată în anul 496 de către Papa Gelasius, care a inclus pe Valentin printre acei „ale căror nume sunt cinstiți în rândul oamenilor, dar ale căror fapte sunt cunoscute numai de Dumnezeu”. După cum presupune Gelasius, nimic despre viața lui nu era cunoscut.

După legendă el ar fi cununat un păgân cu o creștină, dăruia tinerilor îndrăgostiți flori din grădina lui și a vindecat bolnavi. A fost învinuit de „cununare religioasă” a perechilor de îndrăgostiți, în ciuda poruncii împăratului roman Claudius II (268–270). Din cauza credinței lui a fost executat pe 14 februarie.

Azi, Valentin este considerat patronul protector al îndrăgostiților. În cinstea Sfântului Valentin, în Statele Unite și mai nou și în statele europene, se fac petreceri și baluri. Îndrăgostiții își fac cadouri. În calendarul ortodox, Sf. Sfințit Mc. Valentin, episcopul Umbriei, este sărbătorit pe 30 iulie.

Pe lângă Sfântul Valentin pomenit în 30 iulie, în sinaxarul Bisericii Ortodoxe Române mai sunt trecuţi şi alţi sfinţi cu numele de Valentin, după cum urmează: Sf. Mc. Valentina – 10 februarie, Sf. Mc. Valentin – 24 aprilie, Sf. Valentin – 24 octombrie.

Părticele din moaștele Sfântului Mucenic Valentin se găsesc la Biserica Delea-Nouă Calist din București. Sfintele Moaște au fost primite în dar de la Episcopia din Terni, Italia, în anul 2005.

Surse: Wikipedia, Centrul de Documentare „Dimitrie Gusti” al Societății Române de Radiodifuziune, Agenția de Știri Basilica.ro, Site-ul Creștin Ortodox.ro.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.