Știri: Vernisajul expoziției ”Știință și etnicitate” (24 martie 2018, București)

510
Stiinta si etnicitate

Muzeul Municipiului București vă invită la vernisajul expoziției ”Știință și etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor ’30”. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 24 martie 2018, ora 17.00, la Muzeul Dr. Nicolae Minovici (Str. Minovici Nicolae Dr., nr 1).

Expoziția este realizată în colaborare cu Naturhistorisches Museum Wien, Austria; Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University, Marea Britanie; University of Oxford, Marea Britanie; Arts & Humanities Research Council, Marea Britanie. Cercetări antropologice despre compoziția rasială a diferitelor comunităţi etnice din România au luat amploare în anii 1920 şi mai ales în anii 1930. În acest context, conceptul de rasă a evoluat de la un termen tehnic, cu care oamenii de știinţă au explicat lumea naturală şi prin intermediul căruia a fost explicată diversitatea fizică a umanităţii (rasa ca specie şi subspecie), către un termen care definea caracteristicile unui grup etnic specific (rasa ca naţiune).

Treptat s-a format o adevărată obsesie pentru găsirea caracteristicilor biologice ale românului, germanului, ungurului şi așa mai departe. Antropologii au încercat să găsească specificul biologic al individului, măsurând cutiile craniene, înălţimea, analizând culoarea ochilor şi a părului, completând formulare genealogice. Astăzi însă aceste cercetări antropologice sunt prea puțin cunoscute, ele nu se predau în şcoli, iar mulţi istorici ai periodei interbelice adesea le ignoră. Această expoziție prezintă pentru prima dată publicului larg aspecte legate de cercetarea antropologică din România anilor 1930.

Pe lângă materialele culese de antropologii români ai perioadei respective, precum Francisc Rainer, Olga Necrasov, O. C. Lecca, Ion Chelcea și Iordache Făcăoaru, expoziția include cercetarea făcută de către cercetătorii austrieci Josef Weninger, Margarete Weninger, Eberhard Geyer, Dora Maria Könner, Robert Routil și Albert Harrasser în satul șvăbesc Marienfeld (Teremia Mare) din Banat, în anii 1933 și 1934. Muzeul de Istorie Naturală din Viena a pus la dispoziție acest material și este pentru prima dată când această cercetare este prezentată publicului din România. Materialul vienez despre șvabii din Marienfield va fi acompaniat de un material legat de problemele biologice ale sașilor ardeleneni din aceeași perioadă, mai ales cercetările făcute de Heinrich Siegmund, Alfred Csallner și Wilhelm Schunn.

Expoziția include de asemenea un film produs de artista vieneză Nicole Prutsch, intitulat Massnahme (2013), care are ca temă cercetarea făcută de echipa de antropologi austrieci în satul Marienfeld. Pe lângă aspectul științific legat de cercetarea antropologică a diferitelor comunități etnice din România, expoziția își propune să familiarizeze publicul și tinerele generații cu istoria antropologiei, considerând că o mai bună cunoaștere a acestei istorii va fi utilă unei înțelegeri aprofundate a perioadei interbelice în general și a dezbaterilor despre identitatea națională și specific etnic în particular.

Organizatorii acestei expoziții sunt profesorii: Marius Turda (Oxford), Maria Techler-Nicola (Viena), Adrian Majuru (București) și reprezintă colaborarea cu instituțiile menționate mai sus. Curator: Marius Turda, FHistS.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.