14 iulie: Sărbătoarea Naţională a Republicii Franceze

198
„Fête de la Fédération”, stampă de Isidore Stanislas Helman după Charles Monnet, pictorul regelui
„Fête de la Fédération”, stampă de Isidore Stanislas Helman după Charles Monnet, pictorul regelui

fila de calendar rubrica leviathan.roZiua căderii fortăreţei pariziene Bastilia (închisoare de stat din secolul al XV-lea, simbol al absolutismului regal), în 1789. 14 iulie nu este numai sărbătorirea revoluției din 1789 (cucerirea Bastiliei), ci și aniversarea Sărbătorii Federației (Fête de la Fédération) de la 14 iulie 1790 (sărbătoarea reconcilierii și unității tuturor francezilor, când regele Ludovic al XVI-lea a jurat credință Națiunii și legii).

Instituită în 1880, Ziua Națională a Franței aniversează implicit ambele evenimente, fiindcă legea care a instituit sărbătoarea națională specifică numai data de 14 iulie, fără să facă referință la an.

„Dar, pentru cei dintre colegii noștri pe care amintiri tragice i-ar face să ezite, reamintesc faptul că 14 iulie 1789, acel 14 iulie care a văzut luarea Bastiliei, a fost urmat de un alt 14 iulie, cel din 1790, care a consacrat pe primul, prin adeziunea întregii Franțe, în conformitate cu inițiativa de la Bordeaux și din Bretania. Aceasta a doua zi a lui 14 iulie, care nu a costat nici o picătură de sânge sau o lacrimă, în această zi a Federației Mare, sperăm că nici unul dintre voi nu va refuza să ni se alăture ca să o reînnoiască și să o perpetueze, ca simbol al uniunii frățești din toate părțile Franței și a tuturor cetățenilor francezi, în libertate și egalitate. 14 iulie 1790 este cea mai frumoasă zi din istoria Franței, și, probabil, din toată istoria. În această zi a fost în sfârșit realizată unitatea națională, preparată de eforturile depuse de atât de multe generații și de atâția oameni mari, cărora posteritatea le păstrează o amintire recunoscătoare. Federația, în acea zi, a însemnat unitatea voluntară.”– Extras din raportul senatorului Henri Martin în numele comisiei parlamentare însărcinate să examineze proiectul de lege din 1880.

Publicul francez nu va putea participa, anul acesta, la parada militară organizată pe 14 iulie 2020, de Ziua Naţională a Franţei. Tradiționala ceremonie de pe bulevardul Champs-Elysées din Paris va fi înlocuită cu un eveniment ce va avea loc în Place de la Concorde, pentru a respecta măsurile impuse în timpul pandemiei de COVID-19.

Ceremonia militară va aduce un omagiu cadrelor medicale și va cuprinde „un dispozitiv restrâns la 2.000 de participanţi şi în jur de 2.500 de invitaţi”, cu respectarea regulilor de distanţare, a precizat joi preşedinţia franceză într-un comunicat de presă.

Președinția menţionează că, deocamdată, nu este prevăzut ca evenimentul să fie deschis marelui public, dar „situaţia ar putea fi reevaluată până la data de 14 iulie”, dacă situaţia sanitară se va îmbunătăţi.

Evenimentul va include o paradă aeriană și „va onora participarea armatelor noastre la lupta împotriva COVID-19”.

„Va aduce totodată un omagiu personalului din sănătate pe care francezii l-au aplaudat în fiecare seară în perioada măsurilor de izolare, precum şi tuturor actorilor mobilizaţi împotriva virusului”, mai arată comunicatul.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.